Няма основание подозрението, че Румен Радев може да работи за чужд интерес, най-малко за този на Москва. Това обяви в интервю за Нова телевизия бившият лидер на АБВ и президент в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

По мнението му Радев има всички предпоставки да се наложи като добър държавник, а това предполага президент на всички граждани и всички партии. Георги Първанов предупреди, че със сигурност ще има опити БСП да го задушат в обятията си, дори в хода на предизборната кампания. Щели да опитат да го приватизират като капитал в една такава политическа ситуация. По думите на Първанов ако те решат да си го присвоят изцяло, ще сгрешат.

Помолен да продължи репликата "Уважаеми г-н президент", Първанов заяви: "Уважаеми г-н президент, ние ви вярваме, направете всичко, за да оправдаете това доверие".

Георги Първанов посочи, че влизане в една кампания, която ще мине под мотото "за" или "против" Европа и има ли алтернатива Европа или Русия. Според него няма такава алтернатива.

Първанов коментира, че когато България е станала член на Европейския съюз, сме били в прекрасни отношения с Русия. Той попита защо това да не бъде направено и от Радев и неговото правителство.

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Имате една седмица, се обърна новоизбраният президент към депутатите

Във връзка с предстоящите парламентарни избори Георги Първанов прогнозира сложен резултат, тъй като много партии ще имат близки резултати и ще се наложи да се направи сложна конфигурация.

По думите на Първанов една голяма коалиция, която преди 8 години е била възможна, сега е противопоказна. Той коментира, че между ГЕРБ и БСП са се изрекли твърде много обиди и всяко сближаване би било изкуствено и щяло да заложи много мини.

Той каза също, че Корнелия Нинова е постъпила по подъл начин спрямо него и АБВ. 

Коментирайки речта на президента Румен Радев пред народните представители, Георги Първанов заяви, че той е бил твърде предпазлив в оценката на събитията. Според него може би Радев и екипът му на този етап са преценили, че е по-добре да успокоят духовете.

Първанов определи като остра, макар че била провокирана, репликата на Румен Радев към депутатите, че им остава една седмица. Според него тя не се вписвала в контекста на цялостното слово.

Първанов не одобрява поведението на групата депутати, които създавали шум. Той самият обаче не би им казал подобна реплика, ако бил на трибуната. Първанов призова все пак да не се поставя фокус на това.