Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси, ограничава възможностите за развитие и лишава гражданите от сигурност и просперитет. Това заяви президентът Румен Радев по време на Втората среща на върха за демокрация. Форумът се провежда във формат видеоконферентна връзка, а българският държавен глава е поканен за участие от президента на САЩ Джо Байдън. Тази година събитието се домакинства от САЩ, Коста Рика, Нидерландия, Република Корея и Република Замбия.

В рамките на националното изказване държавният глава Румен Радев открои редица рискове пред демократичните принципи и международния правов ред, произтичащи от войната между Русия и Украйна. "Войната застрашава жизненоважни социални и икономически приоритети, както и сигурността, заяви българският президент и изтъкна необходимостта от ефективно сътрудничество между демократичните държави особено в контекста на противодействие на корупцията", каза той.

Румен Радев подчерта ръководната роля на България в тематичната работна група, фокусирана върху ролята на антикорупционните политики, която беше създадена в рамките на Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Първата среща на върха за демокрация през декември 2021 г. Румен Радев допълни, че в тази насока България е изградила партньорство с други държави, както и с представители на гражданското общество.

САЩ ни казват "вземете се в ръце", смята Елена Поптодорова

САЩ ни казват "вземете се в ръце", смята Елена Поптодорова

Бившият посланик пита защо пазим "това старо законодателство"

Предприетите действия от служебното правителство в борбата с корупцията и подготвените законови промени, включващи важни антикорупционни мерки като реформиране на КПКОНПИ и осигуряване на механизъм за независимо разследване на престъпления, извършени от висши прокурори в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека, също бяха отбелязани от президента. Държавният глава посочи, че 48-ото Народно събрание вече е приело нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващия информация за нередности, както и важни законодателни промени за укрепване на административния капацитет на действащата в България Европейска прокуратура и за въвеждането на съвременни технологии в съдебната система.

Във Втората среща на върха за демокрация покани за участие са изпратени до около 120 държави и организации. Лидерският сегмент на форума се провежда в рамките на пет тематични пленарни сесии, които ще започнат след отправянето на кратки приветствия от държавите съдомакини. Срещата на върха ще завърши с приемане на декларация.

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Те са корупцията, малцинствата и незаконните арести