Президентът Румен Радев очаква от новия състав на ЦИК гаранции за намаляване на недействителните бюлетини и добра защита на машинното гласуване.

По думите му трябва да отстояваме свободни, честни и прозрачни избори.

"Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент", подчерта Радев на срещата си с ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия.

В срещата участваха новият председател на ЦИК - Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав - Ивилина Алексиева.

Президентът подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията. 

"За организацията, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право обществото ще разчита изключително на усилията и високия професионализъм на ЦИК", посочи Румен Радев.

ЦИК призова компаниите да участват в поръчката за машинното гласуване

ЦИК призова компаниите да участват в поръчката за машинното гласуване

Машинното гласуване и киберсигурността като проблем завеща старата на новата ЦИК

Държавният глава и ръководството на комисията обсъдиха начините за намаляване на недействителните бюлетини и на манипулациите, процеса на изготвяне на хронограмата за вота за ЕП, както и машинното гласуване.

Според държавния глава са важни критериите, по които ще се разпределят 3000-те машини в секциите. Той допълни, че е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот.

Президентът обясни, че след изборите за представители в ЕП ще организира нова среща с ЦИК и с представители на Държавната агенция "Електронно управление", на която да се обсъди въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване.

"Електронното гласуване се очаква от милиони българи не само зад граница, а и в България", заяви Румен Радев.

ЦИК готви обществена поръчка за устройства за машинно гласуване

ЦИК готви обществена поръчка за устройства за машинно гласуване

Информацията ще бъде публикувана на интернет страницата й

По думите на председателят на ЦИК Стефка Стоева, дейността на комисията ще бъде насочена към защита на интересите на гражданите за честни избори.

Стоева поясни, че днес предстои и първото работно заседание на новия състав на комисията, на което ще бъде обсъдено машинното гласуване и обществената поръчка, свързана с него.

"Тя ще бъде проверена от компетентни служители, външни експерти", увери Стефка Стоева и допълни, че ще започне и работа по критериите за справедливото разпределение на минимум 3000 машини.

По думите ѝ гражданите искат да знаят защо един ще гласува на машина, а другият с хартиена бюлетина.

Стоева е категорична, че предстоят два тежки месеца по изготвяне на изборните книжа и организация.

Тя подчерта, че голям проблем са недействителните бюлетини. Предстоят анализи, за да се разбере дали всъщност машинното гласуване може да намали техния брой.

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

БСП пита кой се съмнява в честността на машинния вот

Защо ви е страх от явен, честен и прозрачен вот