Нищо секретно няма в чата между президента Румен Радев и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и, ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нищо нередно. Това заяви във Велико Търново държавният глава.

По негови думи единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай щяло да стане ясно, че "се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата".

Румен Радев категорично заяви, че няма никакви опасения и притеснения за публикуването на комуникацията му, защото не е извършвал злоупотреби. "На ход е прокуратурата. Не виждам какво ги смущава, след като те погазиха и Конституцията, и законите относно презумпцията за невинност, относно следствената тайна и личната кореспонденция", заяви той и отново настоя обвинението да покаже чата в цялост.

Радев призна, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина.

Той посочи, че чуждите посланици у нас при всяка среща отстояват правата на своя бизнес в България. Работата на президентите по негови думи пък била да промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес.

Румен Радев иска целият чат с Бобоков да бъде публикуван

Румен Радев иска целият чат с Бобоков да бъде публикуван

В обществен интерес е прокуратурата да го публикува

Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, взимам със себе си голяма бизнес делегация, заяви държавният глава.

Запитан дали се е срещал с президента на Либерия, държавният глава заяви, че не е разговарял, но ако има възможност, би провел такава среща. По думите на Радев подобен разговор ще представлява интерес предвид факта, че България и Либерия са "двете единствени държави, които се управляват от централни нападатели - единият на "Милан", макар и бивш, другият е активен - макар и на "Витоша-Бистрица". "Бих се срещнал и бих казал добри неща за българския бизнес като всеки един президент, който отстоява насърчаването на износа на своята страна", допълни Румен Радев.

Той обясни, че комуникира по различни начини. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа, подчерта Радев.

Относно отношенията с правителството държавният глава подчерта, че проблемите на страната не може да се решат с прегръдка между президент и министър-председател.  Той бе категоричен, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с "прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса".

Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила, отсече президентът.

Според него липсата на разследване на "фрапиращите" злоупотреби показвала, че прокуратурата е подменила конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта.

Относно казуса с храма "Света София" в Истанбул и желанието на турската власт той отново да стане джамия, Радев посочи, че няма как да се месим в работата на съда в Турция. По негови думи обаче "Света София" трябва да стане "едно място за културна близост, за духовно единение и близост на културите, но да не се посяга на историята на тази църква".

Главсекът на Дондуков 2: Президентството не е тресавище

Главсекът на Дондуков 2: Президентството не е тресавище

Вероятно е следващата стъпка на президента да е публикуването на целия чат