Ситуацията в страната може да се промени само по един начин - когато нашите политически партии осъзнаят, че трябва да има диалог и компромис. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Кърджали.

Виждаме, че в продължение на два парламента ние имаме една стагнация и безизходна ситуация, която се повтаря, отбеляза държавният глава.

Той припомни, че в последния парламент е имало диалог, но се е опитало с управление на малцинството. По негови думи обаче това е невъзможно в парламент с 240 души.

Вече е време за коалиция, която да осъзнае своя дълг, категоричен бе държавният глава.

Той изрази надежда, че общият диалог би довел до успех след предстоящите парламентарни избори.

Радев пак предизвика Борисов да спази обещаното

Радев пак предизвика Борисов да спази обещаното

Да спечели президентските избори и да внесе демократичните си ценности в президентската институция, настоя той

По думи на Радев формацията на Кирил Петков и Асен Василев "ще донесе раздвижване" на политическата сцена.

Според него регистрацията на БСП за президентските избори била ясен знак, че социалистите ще го подкрепят.

Запитан дали оттегленото доверие на ДПС ще се отрази негативно на кампанията му за президентските избори, Радев заяви, че Конституцията не дели гражданите на етнически и религиозен признак и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име.

Относно купуването на гласове той бе категоричен, че това е позорно явление, което не може да се допуска в страна от ЕС. За провеждането на изборите през ноември президентът посочи, че очаква те да са също толкова честни, колкото и предишните и призова отговорните институции да предприемат всички необходими мерки, за да предотвратят манипулации на вота.  

Радев определи като закъсняло предложението на правителството за освобождаване на шефа на ДАТО Цветан Китов.  Той допълни, че предстои да се запознае с мотивите на правителството, с които то предлага да се издаде указ за прекратяване на правомощията на председателя на агенцията.

Относно решението на КПКОНПИ по отношение на члена на СЕМ Соня Момчилова президентът призова да се прави разлика между назначаване и влизане в изпълнение на задълженията. Когато Соня Момчилова е влязла в изпълнение на задълженията си като член на СЕМ, не е имала никакви обвързаности, подчерта той