Президентът Румен Радев призова студентите да бъдат непримирими към агресивното невежество и когато се ограбва бъдещето на България. Заедно трябва да водим тази битка и да поставим морала като основа на нашите ценности, коментира Радев пред студентите от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" на церемонията за откриване на академичната година.

"От вас не очакваме просто да се превърнете в млади хора, които един ден да си тръгнат оттук с достатъчно знания, умения и компетенции. Ние очакваме от вас да излязат смели и отговорни граждани с ясна гражданска позиция и с отворено сърце за България", добави президентът.

"Мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава дори когато той самият не знае как да си го опази", заяви президентът в отговор на журналистически въпроси, както и за днешните коментари на президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев е разочарован от президента Радев

Президентът Плевнелиев е разочарован от президента Радев

Ако Плевнелиев е Нанков, ще подаде оставка, носи морална отговорност, а БСП не подали оставки 2006-та

В отговор на въпрос, че в обръщението си е заявил, че "не прогнозира предсрочни избори", Радев обясни, че е констатирал "очевидното - че към момента предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат, до излъчване на ново мнозинство. По-скоро виждате, че и самите социолози не предвиждат промени и създаването на устойчива алтернатива. Всички я очакваме".

Неговият призив към политическите партии е да се обърнат към проблемите на българите. "Призовах и правителството да се обърне към своите отговорности. Към момента то тиражира серия скандали и интриги, за да очерни своите опоненти и, разбира се, да прикрие най-важните проблеми на нашето общество - корупцията и беззаконието", коментира той.

Във връзка с решенията, които очаква от коалиционния съвет, президентът посочи, че те са изцяло в прерогативите на управляващите и лично на премиера. "Негово е решението, негова е и отговорността. За мен е важен крайният резултат. Стига той да не се бави много и да не ни занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за разрешаване", добави Радев.

Управляващите се разбраха и за трите оставки

Управляващите се разбраха и за трите оставки

Главсекът Младен Маринов става вътрешен министър

Студентите, Радев призова да бъдат "безкомпромисни, когато ограбват вашето бъдеще или бъдещето на България. И помнете, че университетът не е само пространство на знанието, той е пространство на свободата. Затова бъдете свободни в мислите и в делата си."

"Живеем във времена на опростяване на отношенията между хората, на езика и мислите. Времена, в които фактите се подменят с фалшиви новини, скоростта на информацията взема превес над съдържанието, а образът побеждава често смисъла", добави президентът Румен Радев.