С математически анализ на политическата ситуация в страната започнаха консултациите на държавния глава с хората на Слави Трифонов. Президентът Румен Радев поздрави ИТН, че от изпаднала партия се е върнала в законодателния орган. Много се надявам да не се налага тук да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества, каза държавният глава. Размитото множество е такова множество, в което за всеки елемент се задава степен на принадлежност от 0 до 1, припомни им той, заигравайки се със изказването на Ивайло Вълчев тази сутрин в интервю.

Каква е вашата степен на принадлежност към идейното обединение ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ и как се вписвате в това размито мнозинство, попита той хората на Слави Трифонов. Отново Радев изтъкна важните задачи пред законодателния орган.

Не сме стандартна политическа партия, похвали се няколко пъти Тошко Йорданов и изрази увереност, че ще се срещнат с партиите, които слизат надолу. Политически отговорно е да има кабинет, заяви той. За мнозинството между ГЕРБ и ПП/ДБ от ИТН заявиха, че ще са опозиция на такова мнозинство и че ще упражняват сериозен контрол. Йорданов се съгласи в нуждата от приемането на важни закони за ПВУ и предоговаряне на част от него. Има неща, които ИТН няма да подкрепят като енергията от геотермални води и завода за батерии. Тези проекти криели корупционен риск.

Нинова: Радев няма за цел да се състави кабинет с консултациите

Нинова: Радев няма за цел да се състави кабинет с консултациите

Най-кратката консултация при президента беше с БСП

Не е добре да се приема бюджет без правителство, смятат още от "Има такъв народ".

Тошко Йорданов сподели опасността от т.нар. сватбарски бюджет. По-малка щета за държавата е да се работи с настоящия бюджет, а социалните разходи не повишават икономиката, предупреди още депутатът.

Филип Станев пък цитира Фройд, че ако прекалено дълго се взираш в бездната, накрая и бездната ще се взре в теб. Така според него може да се опише в момента ситуацията и поведението на политиците.

Карадайъ против принципа "стани да седна" в политиката, зове за диалог

Карадайъ против принципа "стани да седна" в политиката, зове за диалог

Правителство може да има и още с първия мандат, според ДПС

По-рано днес държавният глава се срещна с БСП, преди това разговаря с "Възраждане", третата по големина политическа партия в 49-тия парламент, както и с ДПС, а вчера се проведоха консултациите с първото политическа сила ГЕРБ/СДС и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Костадинов иска балансиран бюджет, но без да робуваме на 3% дефицит

Костадинов иска балансиран бюджет, но без да робуваме на 3% дефицит

Възраждане имат и проектосъстав на кабинет и се готови да получат третия мандат