"Ускоряването на процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще бъде позитивен знак за целия регион." Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров на "Дондуков" 2.

Държавният глава поздрави Димитров с подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и с ратификацията му от българското Народното събрание.

По думите на президента пред двете държави предстои много работа - изграждане на нов модел на приятелство чрез укрепване на свързаността, изграждане на нови ГКПП, провеждане на бизнес форуми и насърчаване на контактите между компаниите от България и Северна Македония.

Според Румен Радев, двете държави имат потенциал да достигнат в близко бъдеще стокообмен от 1 млрд. евро.

Президентът подчерта, че позитивната промяна в двустранните отношения трябва да бъде затвърдена с изваждането на политиката и идеологемите от учебниците по история в западната ни съседка.

Той е на мнение, че най-прекият и безпроблемен път на Северна Македония към постигането на пълноправно членство в ЕС е уважението на историческите факти.

Президентът отбеляза, че хората от двете страни на границата са свързани от обща история от над 1000 години и политиците от двете държави трябва да положат усилия за преодоляване на изкуственото разделение от близкото минало.

Захариева пожела Северна Македония в НАТО до края на годината

Захариева пожела Северна Македония в НАТО до края на годината

България и Северна Македония направили огромен скок в сближаването си

"За България е особено важно издаването в Северна Македония на трудовете на българските възрожденски дейци и на писатели от по-новата ни история, да става в цялост и без изменение на текстовете на техните творби", подчерта още държавният глава.

От своя страна Никола Димитров посочи, че развитието на добросъседски връзки с България е от интерес на Северна Македония.

Според него изграждането на истинско приятелството между двете държави е отговорност на политиците и от двете държави, а личностите и датите от общата ни история трябва да бъдат средство за още по-голямо сближаване.