"Това, което се случва в момента, някак си навява съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор". Така коментира ударните рокади в съдебната система, станали факт през последните дни, президентът Румен Радев.

Коментарът си той направи след като взе участие във форум, посветен на прехода към зелената енергетика.

"Това, което се случва, е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме, че когато загърбиш своето достойнство и принципи, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай - скоростното назначаване на г-н Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство, става все по-трудна задача", отправи критика към "добрите сили" държавният глава, макар и неназовавайки конкретни партии.

Радев: Има по-важни теми в държавата от избора на Сарафов

Радев: Има по-важни теми в държавата от избора на Сарафов

Държавният глава присъства на конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 г.

Радев заръча - следва всички ние като общество да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата на главния прокурор. "Защото неговото назначение не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор и оценката на неговите морални качества. Не минава и назначаването му през указ, издаден от президента."

Същевременно Сарафов, макар и временно изпълняващ длъжността на обвинител номер едно, се ползва с всички правомощия, идващи от поста, а с оглед на настоящата политическа конюнктура можело да остане начело на държавното обвинение за неопределено време, предупреди още президентът.

Отношението на Сарафов по отношение на исканията за депутатски имунитети и делата "на трупчета" за корупция - това ще е показателно как новият главен прокурор, смята Радев, изпълнява функциите си. "Дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта".

Прокурорите във ВСС ударно и единодушно уволниха заместниците на Гешев

Прокурорите във ВСС ударно и единодушно уволниха заместниците на Гешев

ВСС гласува и изхода на Гешев от съдебната система

"Мисля, че точно във време на политически катаклизъм всички трябва да се придържаме към Конституцията и законите. Аз това и направих. Колко време предлагате да изчакам - седмица, месец, година. А и сезирането на Конституционния съд все още не е факт", обясни защо не е забавил указа си за освобождаването на Гешев до решението на Конституционния съд относно законността на процедурата той. Имало и предишна съдебна практика - КС вече е постановявал, че изтеклият мандат не прекратява правомощията на конкретния орган, в случая ВСС.

Всеки български гражданин е свободен да се занимава с политика, но е важно с какъв капитал влиза в нея - това пък бе краткият коментар на държавния глава относно политическите амбиции на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев хвърля оставка и продължава срещу силите на мрака

Иван Гешев хвърля оставка и продължава срещу силите на мрака

Иван Гешев ще продължи битката за справедливост, но не и като магистрат