Правителството се провали от властолюбие и корист. Това обяви президентът Румен Радев преди клетвата на служебния кабинет на Димитър Главчев.

Аз не съм се бъркал по никакъв начин в кадрова политика, изтъкна той. Призивите да не издава указ идвали от онези партии, които изменили Конституцията. За Калин Стоянов Радев каза, че нито щял да го назначи за вътрешен министър, нито щял да го остави на поста. Външният министър е сменен по настояване на Димитър Главчев.

Кабинетът "Главчев" положи клетва пред Народното събрание

Кабинетът "Главчев" положи клетва пред Народното събрание

Само част от депутатите аплодираха служебните министри

Радев е доволен, че с днешния му указ се слага край на един провален експеримент—сглобката. Димитър Главчев има право да избере своя екип, по мнението на президента. Безочие са твърденията на ПП, че работи с ГЕРБ и ДПС, а всъщност те били в дълга прегръдка с доскорошните си партньори.

Абсолютно щателно трябвало да се проверят връзките на Живко Коцев с контрабандата. Това било подигравка с държавността, убеден е държавният глава. Какъв главен секретар си, ако не знаеш с кого влизаш гол в сауната, недоумява президентът и поздрави шефа на ДАНС, че имал смелостта да бръсне дълбоко, ако бил освободил Пламен Тончев миналата година, каквото настояване имаше, сега нямало да знаем тези неща.

Атанас Славов иска проверка на Сарафов и Илиана Кирилова за натиска над Живко Коцев

Атанас Славов иска проверка на Сарафов и Илиана Кирилова за натиска над Живко Коцев

Той настоява да се свика общо събрание на ВСС за "създалата се кризисна ситуация"

Отново Румен Радев настоя служебният кабинет да осигури честни избори и да свърши много работа по ПВУ, Еврозоната и Шенген. Стои големият въпрос за отговорността, тя категорично не е моя, предупреди държавният глава, който недоумява как при разпаднало се мнозинство ще има контрол върху служебната власт.