Египет е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Африка, на чието пълноценно сътрудничество ние ще продължим да разчитаме и в бъдеще. Това заяви държавният глава Румен Радев, който удостои посланика на арабската република у нас Халед Ибрахим Емара с орден "Мадарски конник" първа степен за неговите заслуги за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Египет.

Тържествената церемония се състоя в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Президентът открои важното значение, което България отдава на отношенията с Египет - първата арабска държава, с която страната ни е установила дипломатически отношения и с която имаме най-висок стокообмен от страните от региона на Близкия изток и Африка.

На пето място сме в света по превод на аржентинска литература

На пето място сме в света по превод на аржентинска литература

Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф с орден "Мадарски конник" първа степен

Той открои усилията на дипломата и неговия принос за развитието и надграждането на приятелските отношенията между двете страни в редица области от взаимен интерес, като икономиката, енергетиката, отбраната, селското стопанство, науката, културата и туризма.

На свой ред посланик Емара изрази признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Той отбеляза, че народите на България и Египет имат дълбоки исторически връзки и изрази увереност, че двете държави ще продължават да развиват изключително добрите си отношения, основаващи се на съвместно уважение, приятелство и сътрудничество.

Припомняме, през последните дни президентът Румен Радев удостои с престижното отличие посланиците на още някои страни. В понеделник орденът бе връчен на посланика на ОАЕ, а миналата седмица такова отличие получи посланикът на Аржентина. По-рано удостоен с него беше също посланикът на Албания.

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

Радев удостои посланика на ОАЕ у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

Султан Рашид Алкайтуб Алнуайм бе награден за заслуги за развитието на двустранните отношения