Президентът Румен Радев удостои посланика на ОАЕ у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайми с орден "Мадарски конник" първа степен. Той бе награден за особено големите заслуги на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения. Това се случи на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Радев подчерта, че България счита Обединените арабски емирства за стратегически партньор в региона на Близкия изток. По думите му отношенията между двете държави се развиват с нарастваща интензивност. Президентът подчерта усилията на посланик Алнуайми за надграждането на отношенията между България и ОАЕ.

Държавният глава поздрави посланик Алнуайми и ОАЕ за добрата организация на климатичната конференция COP 28 в началото на декември в Дубай и открои високото ниво на лидерство и отговорност, демонстрирани по време на световния форум. Той изтъкна, че въпреки факта, че ОАЕ е една от най-богатите държави на изкопаеми горива, тя е показала изключителна отговорност в развитието на зелени технологии и добиването на зелена енергия. Според него ОАЕ и България могат да си сътрудничат в тази посока.

Посланик Алнуайми изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Дипломатът посочи, че по време на мандата си в България е имал възможността да работи в тесен контакт с всички държавни институции и изрази благодарност за получената подкрепа към страната му на всички нива. По думите му визитата на Радев в ОАЕ през 2022 г, е отворило нови врати и възможности за сътрудничество.

На пето място сме в света по превод на аржентинска литература

На пето място сме в света по превод на аржентинска литература

Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасоф с орден "Мадарски конник" първа степен