Президентът Румен Радев не е наложил вето на решението на парламента за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна от резервите на Българската армия поради това, че по силата на закона това е безсмислено. Освен това - не са рационални и призивите на БСП и "Възраждане" да бъде сезиран Конституционния съд по казуса.

Това коментира държавният глава пред журналисти, след като взе участие в коледно тържество в столичното 1-во СУ "Пенчо Р. Славейков".

Депутатите се чудят какво има в списъка за Украйна

Депутатите се чудят какво има в списъка за Украйна

Кристиан Вигенин недоумява защо списъците са засекретени

"За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ. Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и равновесие между институциите, всяка институция в своите действия и всяка партия трябва да внимава в своето говорене. Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. В този смисъл ветото е абсолютно безпредметно", каза държавният глава.

Нинова обвини Радев, че е предал левите и социалистите

Нинова обвини Радев, че е предал левите и социалистите

БСП очаква подкрепа от "Възраждане" за сезирането на КС за оръжията за Украйна

Радев коментира и намерението, изказано от БСП и "Възраждане" да сезират Конституционния съд по казуса.

"Сезирането на Конституционния съд, който знаете в какви срокове работи (поне няколко месеца са нужни за взимане на решение - бел.ред.), след ратификация на международен договор е невъзможно. КС категорично няма за какво да се произнесе. Това няма да има никакъв ефект, както и ветото."

Министерството на отбраната е ревизирало договора с Украйна, като алинеята от него, предизвикала "основателно" протестиране от страна на Корнелия Нинова, била отпаднала, отговори косвено на критиките, идващи от "Позитано" той.

Промяната във въпросния договор, според което не правителството, а единствено Народното събрание може да решава за промени в договора с Киев, ще бъде внесена в парламента след Нова година.

Възраждане остави пред вратата на БСП подписка за оръжията за Украйна

Възраждане остави пред вратата на БСП подписка за оръжията за Украйна

Костадинов остави подписката пред стаята на социалистите

"Така че призовавам г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора", направи аналогия с обвиненията на Нинова по-рано днес, че предава левите хора, президентът.

Радев увери още - помощта, която даваме на Киев, по никакъв начин не би накърнила отбранителните възможности на войската ни.

"Категорично това министерство няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, което би могло по някакъв начин да накърни нашите бойни способности. Много внимателно е преценено какво може да се даде, за да избегнем накърняване на бойните способности на Българската армия", категоричен бе на въпрос на News.bg Радев.

Армията готова да даде и генератори на Украйна

Армията готова да даде и генератори на Украйна

Все още нито едно дарено българско оръжие няма на фронта, категорични са от МО

Държавният глава коментира и прогреса по договаряне на заместваща техника, която да ни бъде предоставена от западни съюзници.

"Това са много сложни и дълги процеси. Нека не си правим илюзии - това, което пише по фейсбуци, по различни сайтове... В тази ситуация се предлага да заменим една стара техника с още по-стара. Призовавам още веднъж Народното събрание да се фокусира върху внесената от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия."