Убийството на български полицай е безпрецедентен случай, доколкото то е извършено от територията на съседна държава. Това заяви в Египет президентът Румен Радев по повод застреляният снощи български полицай край Елхово.

Той определи случая като крайно опасен и неприемлив.

Държавният глава заяви, че очаква Министерството на външните работи да извика турския посланик за обяснение и да бъде поискано пълно разследване - дори съвместно такова. Случаят обаче категорично трябвало да бъде установен.

Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие, да има и необходимите предприети мерки, настоя той.

Той подчерта, че на всеки Съвет на ЕС продължава да настоява за нашето приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти.

Снабдяват граничарите и с автомати

Снабдяват граничарите и с автомати

Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити, служители ще излагат живота си на риск

"Ние сме активирали не само средства от бюджета за огради и съвременна техника за наблюдение, но и състав от армията, който има други, много по-важни задачи. Така че ние натоварваме нашия бюджет и хора, така че е крайно време да усетим т. нар. "европейска солидарност", категоричен бе президентът.

Относно обвиненията към заместник-командира по летателната подготовка в авиобаза "Граф Игнатиево" полковник Методи Орлов за смъртта на военния пилот майор Валентин Терзиев, Радев изрази надежда, че в своите решения прокуратурата е наясно, че дейностите във военната авиация са изключително рискови и сложни и изграждането на съвременни отбранителни способности, особено в авиацията, е съпроводен с риск.

Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството на Военновъздушните сили да опростява подготовката, за да намали риска, изтъкна той.

Най-важното в авиацията са хората, а инциденти стават при малка летателна подготовка, крайно време е да се обърне време на личния състав - за неговата подготовка и мотивация, настоя президентът.

Димитър Стоянов: Убийството на граничния полицаи е криминален случай, свързан каналджии
Обновена

Димитър Стоянов: Убийството на граничния полицаи е криминален случай, свързан каналджии

Оградата на границата не трябва да бъде телена

Той изрази учудване, че по време на дебатите в НС за предоставяне на оръжие на Украйна и за проекта за закупуване на изтребители F-16 нито един депутат не е обърнал внимание на темата за личния състав в Българската армия.

"Отбранителните способности зависят най-вече от подготовката на хората, които експлоатират техниката, именно те са носителите на бойните способности", посочи президентът и даде пример с българските летци, изпратени в САЩ за подготовка за работа с изтребителите F-16. По думите му летците са крайно недостатъчни, но тяхната подготовка трябва да продължи ежедневно и след като се завърнат в България, защото липсата на подготвени летци ще компрометира целия проект за придобиване на F-16.

По повод консултациите за съставяне на правителство Радев съобщи, че още утре ще покани "Възраждане" за среща. Той изрази надежда, че партиите изпълняват това допълнително дадено време предвид необходимостта от редовно правителство възможно най-скоро.

Очаквам това да бъде оценено, диалогът да бъде възстановен, и да има конструктивни преговори между партиите, посочи Радев и призова да не се стига до хипотеза за избори през януари или февруари.

"Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не между президента и партиите", заяви държавният глава относно призивите към него да участва в преговорите за формиране на кабинет.

Президентът е в Египет с ръководена от него делегация за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Над 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.