Приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на електричеството и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тимерманс иска гъвкавост от България за затварянето на въглищните централи

Тимерманс иска гъвкавост от България за затварянето на въглищните централи

ЕК започва работа по Плана ни за възстановяване от първия ден, но няма гаранции, че ще получим авансово финансиране до края на 2021 г.

Радев отбеляза, че България подкрепя усилията за постигане на климатичните цели към 2050 г. при запазване на внимателен баланс. Ускоряването на прехода към зелена икономика е немислимо без допълнителна финансова подкрепа за гарантиране на сигурна, достъпна и надеждна енергия. Анализирайки внимателно актуалните развития на европейския енергиен пазар, трябва да проследим връзката между кризисните процеси и високо амбициозните цели, заложени в Пакета "Подготвени за цел 55", и да се гарантира прозрачната работа на енергийните борси, както и да се засилят антикорупционните мерки и тези за справяне със спекулата, посочи той.

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

Стефан Янев за Зелената сделка: Да не се фокусираме какво затваряме, а какво отваряме

България е сред най-засегнати от прехода към климатична неутралност

Разговорът се проведе във връзка с подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет на 21 и 22 октомври. Една от темите в дневния му ред е овладяването на ситуацията с високите цени на електричеството и природния газ в ЕС. "Най-засегнати ще бъдат малките и средни компании, които ако не оцелеят през отоплителния сезон, ще се натоварят социалните системи. Ето защо трябва да се начертаят мерки да се защити свободния пазар и бизнеса", каза Радев.

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

За първи път има някакъв напредък

Държавният глава приветства Съобщението на ЕК по темата като добра рамка за посочване на приоритетните сфери, в които ЕС следва да набележи краткосрочни и средносрочни решения. Приоритет трябва да бъдат механизмите за овладяване на високите цени и подкрепа на нуждаещите се, допълни Румен Радев. Той очерта и необходимостта от общи европейски мерки, които да доведат до намаляване на цената на емисиите от парникови газове.