С военни почести посрещнаха външния ни министър Екатерина Захариева в база "Бутмир" в Сараево.

Министър Захариева, която е на е на посещение в Босна и Херцеговина, се срещна с командващите щабовете на НАТО и на военната операция "Althea" на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи.

"Може да разчитате на мен и на България. Мисията ви тук е изключително важна и е от ключова роля за стабилността на Европа", заяви тя, като се обърна към австрийския генерал-майор Антон Валднер, командващ европейските сили.

Началникът на щаба на НАТО бригаден генерал Робърт Хюстън от армията на САЩ приветства министър Захариева с "добре дошли" на чист български език.

Ген. Хюстън, чиято съпруга е българка, сподели, че е впечатлен от способностите на българската армия за реакция при кризи.

"В Босна и Херцеговина давам непрекъснато пример с България. Вашата страна се промени неузнаваемо благодарение на инвестициите в инфраструктура. Вие вече влагате пари и в парковете, и в подобряване на градската среда, например пространството около НДК е неузнаваемо, а това е признак, че сте стабилна и просперираща страна." - коментира генерал Хюстън.

Той добави, че НАТО допринася за инвестициите в страните-членки и за по-добрия живот на гражданите им.

"Никой няма да инвестира в несигурна държава." - заяви от своя страна вицепремиерът Захариева.

Ген. Валднер докладва пред нея за трудностите, които изпитва военният контингент на ЕС в Босна и Херцеговина. В държавата все още има 7000 тона муниции за утилизация и 70 000 мини за обезвреждане. Ситуацията е още по-усложнена, тъй като на територията на страната действат 16 различни полиции, които трудно се координират помежду си, както и национална армия от близо 9500 души, една-трета от която се занимава с охрана на складове с оръжие.

Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR "Аlthea", започна през 2004 г. с решение на Съвета на Европейския съюз. Тя замества ръководената от НАТО операция SFOR, която е прекратена в края на 2004 г. Мандатът на EUFOR "Althea"предвижда поддържане на сигурността в страната и обучение на силите за сигурност на БиХ.

България участва в мисията от самото й създаване. От началото на септември 2012 г. приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в състояние на готовност за разгръщане.

Вицепремиерът Захариева се срещна и с българския контингент в EUFOR. Старшият национален представител капитан I ранг Георги Георгиев е четвърти по старшинство в международното командване. В момента в контингента има и една дама.

В първия ден от посещението си в Босна и Херцеговина българският вицепремиер се срещна и с кметове на общини и неправителствени организации, които са получили съдействие от българското Министерство на външните работи по европейската програма Помощ за развитие - средства, които страните от ЕС отделят за трети страни.

България е подкрепила със свои средства проекти за 260 000 евро в 7 общини. Дейностите са свързани с образование и подобряване на административния капацитет на местната власт, както и на гражданското общество. За 2017 година са планирани 13 проекта за 230 000 евро.

Министър Захариева разказа пред кметовете и представителите на неправителствения сектор за ползите от членството на България в ЕС - доходите в страната ни са се увеличили 4 пъти, а брутният вътрешен продукт е нараснал от 25 млрд лв на 92 млрд лв.