"Г-н Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби", добави той. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него Радев е опасен за демокрацията.

ГЕРБ категорично подкрепят Анастас Герджиков за кандидат-президент

ГЕРБ категорично подкрепят Анастас Герджиков за кандидат-президент

Ако Борисов се изправел срещу Радев, нацията щяла да се раздели

За президентските избори

По думите тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат - кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. "Причините са повече от една. Първо, такъв е форматът, когато действащия президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга - един партиен кандидат излишно би партизирал вота", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Николай Младенов и Досиетата "Пандора"

"Г-н Младенов даде ясно обяснение, че въпросната фирма е регистрирана, след като той е бил министър заради намерението му да прави бизнес и доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават моралните оценки, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции с преференциално данъчно третиране, се движи между това колко е законно и колко е морално. Това заяви Дончев, след като преди дни стана ясно, че Николай Младенов - бившият външен министър в правителство на ГЕРБ е вторият българин в Досиетата "Пандора".

Николай Младенов е вторият българин, уличен от Pandora Papers
Обновена

Николай Младенов е вторият българин, уличен от Pandora Papers

Той е регистрирал офшорка на Сейшелите през 2013 г., но не я декларирал в ООН

По думите му не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.

"Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората, това, че някой притежава офшорка се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги", добави политикът.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Дончев отрече да има офшорка, както и че ГЕРБ има практиката да купува гласове на изборите.