Моля, ако имате конкретни данни за конкретни служители от МВР, които са оказвали незаконен натиск и тормоз върху български граждани, моля да ги посочите, за да ги открием. В случай, че разполагате с данни за извършено престъпление по повод изборния ден, ще трябва да се информира прокуратурата.

Toва заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на участието си на парламентарния контрол в Народното събрание, за пореден път. Към Рашков има задени общо 64 въпроса от ДПС за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден на 11 юли 2021 г.

МВР не е компетентното длъжностно лице в страната, каза Рашков. Не е по силата на който и да е друг вътрешен министър да предприеме действия, които са по силата на закона вменени на прокуратурата.

ДПС отново засипаха Рашков с въпроси за полицейска репресия

ДПС отново засипаха Рашков с въпроси за полицейска репресия

На 87 висящи въпроса има да отговаря вътрешния министър

Смятате ли, че министърът на вътрешните работи може да каже защо прокуратурата образува досъдебно производство? Образуването на досъдебно производство е по решение на прокуратурата, когато е намерила достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение, обясни Рашков.

Всеки петък през седмица давам отговори на всички въпроси, които сте ми поставили. Вие искате да отговоря нещо, което вие искате, без да се интересувате каква е фактическата обстановка. Старая се да ви отговарям спрямо информацията от областните дирекции на МВР, обърна се Рашков към парламентарната група на ДПС.

Не мога да разбера какво искате да кажа повече от това, с което държавата разполага като информация, недоумява Рашков.

Карадайъ: Дори и на 1 април не е хубаво да се лъже в парламента

Карадайъ: Дори и на 1 април не е хубаво да се лъже в парламента

Повод за думите му станаха изказвания на Рашков по време на парламентарния контрол

Рашков увери отново, че с действията си органите на МВР не делят хората на членове и симпатизанти на ДПС или на някоя друга политическа партия.

Рашков не може да спести фактите, които са били установени от служителите на МВР, като за това той оповести един случай - получена информация от отдел "Икономическа полиция" към ОДМВР-Пловдив за случай за разпределение на парични средства за купуване на гласове на парламентарните избори на 11 юли 2021 г. Нека да не мислим, че полицейските органи ще предприемат избирателни действия. Ако това го допуснем, тогава ще се върнем много назад в историята, което е опасно, предупреди Рашков.

След като са изпълнени всички действия на наблюдаващия прокурор, материалът е изпратен на Районна прокуратура-Пловдив, която не е образувала досъдебно производство за случая за купуване на гласове.

По думите му служителите на МВР и прокуратурата имат задачата да предприемат действия в съответствие с рамките на своите права и задължения, ако има извършено престъпление.

Рашков увери отново, че няма тенденциозни действия на МВР. Нека от тази трибуна не учим прокуратурата как трябва да си върши работата, призова вътрешният министър.