Административните центрове на районите няма да се определят в Закона за регионалното развитие. В определени градове да става планирането, програмирането, ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на регионалното развитие. Това се предвижда в подготвения проект за изменение на Закона за регионалното развитие, обясни новият регионален министър Петя Аврамова по време на XIII-ата Годишна среща на местните власти, пише "Строител".

С промените в закона се предлага нов териториален обхват и вариант с четири района - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район.

Новото райониране - и според изискванията на ЕС за брой население

Новото райониране - и според изискванията на ЕС за брой население

Целта е да се намалят разликите между различните региони в страната

Промените в Закона за регионалното развитие предвиждат нова система от документи за стратегическо планиране на регионалното развитие. Предвижда се с нея да се въведат нов тип документи на всяко ниво, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие, като ще отпаднат стратегическите документи на областно ниво.

Предвижда се общинският план за развитие да включва и интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Три варианта за райониране предлага МРРБ

Три варианта за райониране предлага МРРБ

Четвърти предлага Института за пазарна икономика

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав, поясни Аврамова. Те ще имат по-широки правомощия.

Местните съвети за развитие на регионите ще имат отговорности и за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС, включително по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти в изпълнение на плана за регионално и пространствено развитие на региона при делегиране на функциите от съответните управляващи органи на оперативните програми.

В същото време в законопроекта се предлага отпадане на областните съвети за развитие. Промените в Закона за регионално развитие ще бъдат подложени на обществени консултации и междуведомствено съгласуване.

Министър Аврамова уточни, че промяната на модела за регионална политика се изпълнява с подкрепата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Тя е съгласувана с Европейската комисия.

Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ

Административен миш-маш в мажоритарното райониране видяха от ДБГ

Трябва да се извърши актуално преброяване на населението

На форума стана ясно, че са одобрени кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км от територията на България. Това е почти 66% от територията на страната. Набраната информация обхваща 13,6 млн. недвижими имота, съобщи инж. Виолета Коритарова.

Кадастърът е покрил всички областни градове, 124 общински центрове и 671 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

Регионалното министерство предлага промени в обхвата на районите за планиране

Регионалното министерство предлага промени в обхвата на районите за планиране

Промените не преместват граници на административни области

Регионалният министър заяви, че се повишава контролът в строителството и върху фирмите за строителен надзор. Арх. Иван Несторов допълни, че заради допуснати нарушения са отнети лицензите на три фирми за строителен надзор.

В дискусията на тема "Общините и държавата в съвместно управление на територията" участваха началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов и изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова.