Депутатите от мнозинството не са на единно мнение по отношение на възможността и ползите от отворянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

Този въпрос предстои да се обсъди и от парламентарната комисия по енергетика

Според Младен Червеняков, от БСП, технологическа възможност за отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" има.

Той допълни, че въпросът би могъл да се постави на сериозно обсъждане.

Обаче без разрешение на Европейската комисия и съгласието на Брюксел, така както е посочено в договора ни за присъединяване, България нищо не може да направи, допълни Червеняков.

Реакторите 3-и и 4-и не могат да бъдат отворени. Това е категоричното и точно противоположно мнение на Соломон Паси, депутат от НДСВ и председател на външната комисия в парламента, съобщава БНР.

Паси подчерта, че през европейската 2009-та година на иновациите, по-редно е да се говори за терминали за втечнен газ и за алтернативни източници на енергетика, отколкото носталгичното връщане към АЕЦ „Козлодуй".

До този момент от НДСВ заявиха своята позиция против рестиртирането на двата спрени блока.

В защита на атомната ни централа се обявиха партиите от Движение „Напред" - ВМРО, Земеделски народен съюз, „Гергьовден" и „Лидер" по време на организирано митинг-шествие в подкрепа на българската енергетика.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин и еврокомисарят Меглена Кунева посочиха, че рестартиране на блоковете може да има само при съгласие на ЕК.