Парламентарната група Български демократичен център се разпадна, след като петима от депутатите я напуснаха. Това са зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев. Всички те са част от новата партия "Народен съюз".

В кулоарите на парламента депутатът Румен Йончев заяви, че не е провеждано заседание на парламентарната група на БДЦ за промяна в състава на постоянните парламентарни комисии. Така той коментира предложените от председателя на ПГ на БДЦ Красимира Ковачка промени в постоянните парламентарни комисии.

Йончев каза, че дължи извинение за това, че в пленарна зала се занимават с промените на парламентарната група. "Мисля, че когато се вземат решения, те трябва да бъдат информирани, те трябва да бъдат обосновани особено, когато гласува пленарна зала", каза депутатът.

След напускането на петимата депутати в ПГ остават 9 депутати - 8 от партията на Христо Ковачки "Български демократичен център" и Мартин Иванов - Данона, който е от партията на Николай Бареков "България без цензура".

Според правилника на парламента, една парламентарна група трябва да е съставена от минимума от 10 депутати. Така всички народни избраници от БДЦ стават независими и губят място в ръководството на Народното събрание и в парламентарните комисии, макар именно постовете в тях да станаха повод за напускането на петимата депутати.

Споровете в парламентарната група на БДЦ започнаха след като хората в партията на Ковачки започнаха да подкрепят правителството.

Малко по-рано Красимира Ковачка мотивира промените в парламентарното представителство на БДЦ. "Въпреки че е мнозинство в парламентарната група, партия Български демократичен център до момента има само членове в някои от комисиите,  докато колегите от Народен съюз имат двама председатели на парламентарни комисии в лицето на Румен Йончев и Светлин Танчев, както и зам.-председател на Народното събрание Явор Хайтов", поясни Ковачка.

Тя мотивира желанието за промени в комисиите с желанието им да спазят основния принцип на демокрацията – мнозинството да може да провежда своите политики чрез механизмите, които му предоставя за това парламентарната република, заяви Ковачка.

В кулоарите на парламента осмината депутати в ПГ на БДЦ представиха своята позиция. Красимира Ковачка подчерта на брифинг в парламента, че от месеци се опитвали да създадат баланс в групата.

От Народен съюз взели превес в комисиите, което поядосало останалите. Те имали по-слабо участие в парламентарните комисии. "Опитахме се с диалог да решим проблема", каза Ковачка. "Не можем да бъдем заложници на лични интереси", допълни тя.

Освен това от народния съюз не информирали колегите си за работата в съответните комисии. Затова и се стигнало до днешната раздяла.

"Казах истината. Нашето поведение ще продължи да бъде твърдо", заяви Красимира Ковачка. Росен Петров подчерта, че дори и като независими щели да продължат с последователната си позиция.

Петров каза, че съжалява че не успял да стане вътрешен министър и член на вътрешната комисия.  Все още осмината в БДЦ не знаят какво ще се случва от тук нататък. Нямало влияние в групата от други партии.

От БДЦ подкрепяли стратегически и важни решения, както и ключови промени в кабинета.

Днешните събития намали нищо общо със сближаването на Народен съюз с АБВ, категорични са те. И герберите нямали пръст в тази раздяла. "Не сме толкова значими", поясни Росен Петров.

"Раздорът е от преди година. Още тогава от Народния съюз заплашили, че ще напуснат групата. От тогава е и опитът да се пооправят отношенията между формациите", каза Росен Петров. 

Петров се сравни с котенце в сравнение с опитните му колеги Румен Йончев и Светлин Танчев, които днес скъсаха с БДЦ. Сравнението беше провокирано от въпрос дали вълкът е изял агнето.

За евентуалните политически планове на бившия си колега Слави Трифонов Росен Петров се произнесе, че той имал качества, но политиката имала нужда от по-малко телевизионни водещи.