Незабавно да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност от президента, а Народното събрание да сформира анкетна комисия във връзка с изказвания и твърдения на двама действащи народни представители - Цветан Цветанов и Делян Пеевски поиска Реформаторският блок на извънредна пресконференция.

Според Радан Кънев, Йонко Грозев и Атанас Атанасов сегашни и предишни управляващи са разкрили порочни механизми, по които действа задкулисието в държавата.

В своите интервюта пред различни медии Пеевски и Цветанов разкриват случаи на пряка намеса на изпълнителната власт върху съдии и висшестоящи прокурори, като е забъркано дори името на обвинител №1 на държавата Сотир Цацаров.

Главният прокурор също да бъде разпитан от спецпрокуратурата, настояха реформаторите. Те настояват за пълна проверка на всички данни и обстоятелства, за да разбере българското общество какво се е случвало с назначения на висши служители в отделните власти, тъй като само след осветляването на тези процеси те могат да бъдат превъзмогнати.

Разказаното от Пеевски и Цветанов е грозният облик, който стои зад премерените думи в докладите на Европейската комисия, категоричен бе Радан Кънев. От тези интервюта виждаме защо в България няма правосъдие, защо обикновеният гражданин не може да получи справедливост и защо от страната бягат инвеститори и не се откриват работни места.

Цветан Цветанов веднага трябва да бъде призован да обясни своите твърдения, което може да се случи единствено след разпореждане на главния прокурор за образуване на досъдебно производство, заявиха реформаторите.

След това Народното събрание трябва публично и пред цялото общество да изслуша всички лица, назначени в сектор „Сигурност" и в съдебната власт през последните години, за да разкажат за своите срещи, разговори и поети ангажименти.

КСНС пък също е абсолютно задължителен, тъй като въпросът пряко касае националната сигурност на страната, посочват от РБ.