Реформаторският блок категорично отказа "офертите" за участие в издигането на кандидатура за нов главен съдебен инспектор. От името на блока лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че счита за лична победа прекратената процедура, тъй като именно реформатори първи обърнали внимание на задкулисието при стартирането й.

Припомняме, лидерът на ГЕРБ Борисов предложи издигането на обща кандидатура заедно с Реформаторския блок.

Няма да влизаме в предлагане на партийни кандидатури, искаме прозрачно прилагане на модела "чисти ръце" при новите номинации, обяви Лукарски. Само при спазване на закона, публичност на номинациите, проверка на кандидатите и готовност те да отговорят на всички поставени въпроси от РБ биха участвали със собствен кандидат.

Втората тема на днешния редовен "реформаторски" брифинг в централата на ДСБ бяха "антиевропейските изказвания и спекулации в сферата на енергетиката". Бившият енергиен министър и част от Гражданския съвет на блока Трайчо Трайков призна, че гледа с притеснение как "европейският избор на България се поставя под съмнение".

Реформаторите виждат активизиране на коалицията "Белене", която включва кабинета, БСП, АБВ и "Атака".

Радан Кънев пък съзря и нова коалиция между ВМРО и ДПС, която нарича себе си "България без цензура".

Част от сценария според РБ са и приказките за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", което е практически, икономически и цивилизационно неоправдана идея според Трайков. Подобно решение би било свързано с промяна на основни договорености с Европейския съюз и получени над 1 млрд. евро като израз на европейска солидарност заради ефекта от затворените блокове.

Всичко това цели хората да бъдат разколебани от посоката, в която е поела България, за да може извън европейските правила да бъде извършен поредният грабеж, обобщи Трайков.

Реформаторите още веднъж категорично подкрепиха идеята на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум, касаещ изборното законодателство.

Като "абсолютен приоритет" Радан Кънев посочи електронното гласуване, което е с огромно значение за българите в Европейския съюз. Нашите сънародници в Европа трябва да имат своето активно участие във формирането на родната политика и могат да бъдат отговор на икономическите и демографските ни проблеми, стига България да покаже, че иска да чуе техния глас.

Реформаторския блок даде да се разбере, че би подкрепил само непартиен инициативен комитет, който да стартира подписка за провеждането на референдум, ако управляващото мнозинство не се съгласи да го инициира. Радан Кънев бе категоричен, че в подобна подписка биха се включили много над необходимите 500 000 души.

По този начин реформаторите се обявиха срещу още една идея на ГЕРБ, които анонсираха, че ако парламентът не гласува искането на президента за референдум, те ще инициират подписка за това.

"Не политиците трябва да са тези, които определят правилата, по които кандидатстват за работа", заяви лидерът на ДСБ, който от днес е бил избран от изпълнителния съвет на блока и за говорител. Именно поради тази причина РБ подкрепя и другите две предложения на президента. Като гражданин Радан Кънев и Божидар Лукарски могат да имат различни позиции за задължително гласуване, но това трябва да решат хората, заяви Кънев.

Въпросът за мажоритарната част от избора определено трябва да бъде подложен на редакция, което спокойно може да се случи и с другите въпроси и това ще бъде част от работата на евентуален инициативен комитет, който да стартира подписката, посочи Кънев.

Изпълнителният съвет на реформаторите днес е провел своето първо заседание, като включва 21 души, от които 6 не са членове на нито една от партиите в блока.