Питам служебния премиер защо трети месец не се изплаща увеличението на заплатите на учителите. Това заяви Найден Зеленогорски, шеф на предизборния щаб на РБ и водач на листите на Реформаторите в Плевен и Варна.

Той подчерта, че дори само за 10 месеца РБ да е имал министър в лицето на един от лидерите на Блока Меглена Кунева, тези месеци са били достатъчни да се извоюва това увеличение. Сега служебният кабинет е длъжен да го плати и да спре да го бави, защото има решение на парламента, добави реформаторът.

По думите му, коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" настоява за увеличение на сумата за образование от сегашните 3,6% от БВП на 4,5% от БВП при среден процент за Европа 5,6%.

От повече от 10 години парите в образованието не се повишават. Предвиждаме двоен ръст на парите и за култура, и за наука. Заедно с големите инвестиции в здраве - електронно здравеопазване, нови близо 400 линейки, ремонти на спешните отделения и центрове в страната - дават най-важната, според нас, инвестиция - тази в хората и тяхната сигурност, подчерта Зеленогорски.

На въпрос как коментира социологическите данни от последните дни, които дават на РБ 3,8% от имащите право на глас, той обясни, че социолозите и медиите трябва да обясняват данните коректно. При 3,7 милиона реално гласуващи е очевидно, че подобна прогноза се равнява на подкрепа от над

5% от реално пуснатите гласове, подчерта той.
Аз съм поставил задача от минимум 6% резултат на "РБ - Глас народен", добави още Зеленогорски и каза, че има трайна тенденция на повишаване на гласовете за Реформаторите, която се е ускорила след обединението с "Глас народен".

И Народен съюз, и РДП, и БДФ, и "Глас народен" са наши партньори на изборите и заедно ще извоюваме силна група в Народното събрание, посочи Зеленогорски.
Другите десни, нашите бивши колеги, имат около 1%, няма да успеят да прескочат бариерата и гласовете им ще се разпределят на БСП и ГЕРБ, обясни той. Раздробяването поставя на изпитания десницата, но само РБ прави усилия за консолидация и единство, добави той и подчерта, че РБ няма да се отклони от мисията да е притегателен център на десницата.

Част от бившите ни колеги, за съжаление, имаха такова поведение на президентските избори, че накрая България се събуди с ляв президент.

Сега се повтаря същото - ще дадат гласовете си за БСП и ГЕРБ, защото вота за невлезлите се преразпределя, обясни той.