Математически Гроздан Караджов би бил по-добрият кандидат за президент на РБ. Това каза пред журналисти лидерът на СДС Божидар Лукарски преди началото на изпълнителния съвет на Блока, след който се очаква да стане ясно, коя ще е номинацията на реформаторите за предстоящите президентски избори.

Ако всички колеги сега подкрепят Трайчо Трайков на гласуването, ние не сме тези, които ще се цепим от колектива”, каза още той. Лукарски изтъкна, че Гроздан Караджов излиза и в анкетите в ДСБ и в анкетите в СДС с по-добра подкрепа, отколкото Трайчо Трайков.

Трайчо Трайков, който е номинацията на ДСБ, също присъства на заседанието. Лукарски изтъкна, че СДС и ДСБ са основните електорални маси, които ще подкрепят един десен кандидат.

„От друга страна нека да ви кажа и да си направите справка – преференциите, които има Гроздан Караджов на парламентарните избори и преференциите, които има Трайчо Трайков на изборите на общински съветници. В най-малкия МИР – той има 40% от преференциите на Трайчо Трайков за цяла София. Чисто математически за нас това би бил по-добрият кандидат на РБ”, категоричен бе Лукарски.

Според него, при положение, че всички други подкрепят тази кандидатура, включително и Радан Кънев, реформаторите могат да постигнат консенсус за избора на Гроздан Караджов. „Ще видим какви са нагласите и за Трайчо Трайков и за Гроздан Караджов”, уклончив бе Лукарски.

Икономическият министър коментира и изказванията на Радан Кънев, който твърди, че Трайчо Трайков е кандидатурата на ДСБ и в същото време заявява, че подкрепя и Гроздан Караджов.

„При тази ситуация и при положение, че допитването в ДСБ също показва Гроздан Караджов като по-поддържания от електората на ДСБ кандидат, не виждам защо да не може да се избере кандидат Гроздан Караджов. Пак казвам, че ако всички колеги са обединени около Гроздан Караджов ние няма да сме тези, които ще цепим Блока”, коментира Лукарски.

Радан Кънев заяви преди заседанието, че от ДСБ са тук, за да обсъдят една единствена точка и тя е номинирането на Трайчо Трайков за президент. Той подчерта, че Трайков е предложението на лидерите на блока. Лукарски пък заяви, че такова гласуване (на лидерите на блока - б. а.) не е имало.