Ключови сектори се нуждаят от фундаментални и структурни промени, които предполагат една ефективна законодателна активност само от редовен кабинет.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на XV среща на бизнеса с правителството, посветена на сферите на икономиката и техните решения.

По думите му особено важно за политиците е да получат обратна връзка от икономическите субекти за проблемите, включително и предложения как биха могли да бъдат полезни, за да има спокойствие, развитие на икономиката и за благоденствието на страната.

Румен Радев: Избуяха затлачвани проблеми

Румен Радев: Избуяха затлачвани проблеми

Служебното правителство трябва да взима и стратегически решения

Янев вярва, че от добрия бизнес и частната инициатива зависи националното благоденствие. Ролята на държавата е да гарантира, че правилата се спазват от всички, като изгради съответния санкциониращ механизъм и инструментариум, каза Стефан Янев.

Необходимите високи резултати могат да се постигнат единствено чрез редовен кабинет, подкрепен от парламентарно мнозинство, с воля и смелост да направи радикални реформи в съдебната реформа, икономиката, борба с корупция, образование и здравеопазване, каза той.

Служебният кабинет разполага с ограничени правомощия и няма възможност да промени нормативната рамка. Въпреки това обаче от кабинета Стефан Янев-2 полагат усилия за политическата стабилност. Имаме доста постижения, които надявам се, да бъдат надградени в следващия редовен кабинет, заяви Стефан Янев.

Служебният кабинет поставил фокус върху върховенството на закона и борбата с корупцията. Корупцията компрометира нормалното функциониране на всички системи в страната, изтъкна Янев.

Прокуратурата разследва 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища

Прокуратурата разследва 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища

20 сигнала са постъпили само от служебните министри и ведомствата им

Той посочи, че дълбоките реформи трябва да бъдат приоритет на редовно правителство. Ключови стъпки от служебното правителство били предприети в икономиката, финансите, подобряване на събираемостта в приходните агенции, по-активна национална политиката по присъединяването на България е Европейската организация за икономическо развитие. Служебният кабинет води и много активна външна политиката.

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

От ДПС изтъкнаха ролята си за Западните Балкани в ЕС

За сравнение на състоянието, заварено от служебното правителство, Стефан Янев е повече от доволен от свършената работа.

Не просто въведохме ред, но дадохме пример как трябва да се работи в национален интерес, подчерта Янев, който се надява, че служебният кабинет са вдъхнали надежда на хората, че България може да бъде по-добра и с перспективна.

Това, което притеснява Янев, е кризата на политическите институции и политическото представителство - отказват да представляват основните си функции, липсват национални приоритети, липсва цел и посока като резултат от постигнат обществен консенсус. Това са проблеми, които тепърва ще осъзнаваме преди да стигнем до тяхното решаване, посочи Стефан Янев.

Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

Вижда възможност за приемственост

Той иска хората да бъдат активни за общото, настояще и бъдеще, както да не се страхуват да бъдат политически активни. Политиката се нуждае от възраждане, от нови лица и от хора, които искат да работят за родината, категоричен бе служебният премиер.

Във връзка със "Зелената сделка", Стефан Янев заяви, че България е най-засегната от прехода към климатична неутралност. Бизнесът и общините се нуждаят от помощ и преход, а предизвикателствата пред икономиката се многоаспектни, посочи Янев. Предвид спецификата на енергийните проблеми е важно да се гарантира, че преходът ще бъде плавен, справедлив и съобразен с икономиките на всяка една държава. България полага усилия за климатична неутралност и правителството разглежда внимателно стратегиите за планиране и справяне с предизвикателствата за промени в климата и енергийната ефективност, каза служебният премиер.

Критичен е енергийният преход и първата реална крачка към Зелената сделка е подготовката на плана за възстановяване и устойчивост, посочи Стефан Янев. Планът полага основните на зелена и цифрова трансформация в основите и контекста на Зелената сделка. Заложени са 4 основни стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.

С отговорност за бъдещето, служебното правителство надгражда усилията за декарбонизация в съответствие с препоръките на ЕК. Стефан Янев настоя да бъде разработена и допълнителна енергийна стратегия за страната, която трябва да бъде одобрена и от НС. При планирането и осъществяването на прехода от Зелената сделка никой не трябва да бъде изоставен, настоя служебният премиер.

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Предвижда се премахване на "застраховка-гаранция"

Във връзка с кризата в енергетиката с цената на тока, Янев отчете, че бизнесът е изключително потърпевш от високите цени на електроенергията, но тенденцията за ръст е в цяла Европа. С последните мерки на служебното правителство, което поощри създаването на търгове за дългосрочни продукти, повече от 30 фирми се възползвали от възможността да си купят такива продукти. Работи се и за създаването на клирингова къща.

Служебното правителство работи и за допълнителни мерки, които да смекчат ефекта от поскъпването на електричеството. Янев приветства зелената идея, но би било неразумно да си затваряме очите пред предизвикателствата за нейното реализиране. Ние трябва да вървим разумно, ако трябва с малки стъпки, съхранявайки своята национална идентичност, каза още Стефан Янев.