В Европа се развихри истинска енергийна криза. Това заяви президентът Румен Радев по време на XV среща на бизнеса с правителството, посветена на сферите на икономиката и техните решения.

Нека погледнем цялата европейска енергийна криза - очертали са се редица предизвикателства пред икономиката, политическия, социалния и обществен модел. Всичко това съвпадна не с едно, а с две служебни правителства, посочи Радев. "Много хора казваха, че нищо не трябва да прави служебното правителство освен да гарантира честността на изборите, а сега много хора пак казваха защо служебното правителство не прави първо, второ... двадесето", недоумява Радев.

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

Недоволството да е пред централата на ГЕРБ

На служебното правителство се струпаха всички забавяни, неглижирани и затлачвани проблеми и те избуяха именно сега, изтъкна Радев. Цялата обстановка изостри проблемите, но показа и пътят, по който трябва да вървим. Служебното правителство трябва да взима и стратегически решения, защото Планът съдържа две важни условия - съдебна реформа и да се каже ясно - какъв ще бъде нашият въглищен преход, посочи държавният глава.

Според него енергийната ни стратегия отдавна е изтекла, не е актуална, но не е била и подновена. Имаме сериозни дефицити в цялата нормативна база, като се започне през Закона за енергетиката, всички нормативни актове на КЕВР, правилата на българската независима енергийна борса. Има много проблеми, които трябва да бъдат отстранени и много процеси, които да бъдат оптимизирани, изтъкна Радев.

"Какво ще прави Европа, защото сега сме сложени в рамки и при много от правилата сме вкарани в едни релси, които са наложени от европейските институции. Трябва да търсим решения на ниво европейски институции", категоричен бе Радев.

Той отбеляза, че кризата поставя отново в плоскостта отношенията "бизнес-държава". "Познавам много хора, които са казвали, че по-малко държавата трябва да е в икономиката, почти да няма държава в икономиката. Сега гласовете са: Къде е държавата? Държавата трябва да е регулатор, гарант и партньор в условия на кризата. Колкото и да е тежко на служебното правителство, прави всичко възможно да бъде партньор на икономиката и гражданите в една такава тежка криза", изтъкна президентът.

Радев се надява, че с общи усилия ще успеем да излезем от кризата, така че икономиката не само да оцелее, но да става по-силна, конкурентноспособна и гражданите да не усещат кризата в енергетиката. "Ако мислим, че само институциите ще се справят - грешим, ако оставим бизнеса - само грешим, ако оставим българските граждани - съвсем грешим. За това са необходими съвместни усилия", подчерта Румен Радев.

Реформи се правят от НС, служебният кабинет на Стефан Янев само подготвя

Реформи се правят от НС, служебният кабинет на Стефан Янев само подготвя

Стефан Янев притеснен от политическата криза

Във връзка със "Зелената сделка", Радев предупреди, че страната не саботира зеления преход, а иска да го ускорим, защото ако бързаме прекалено, той ще катастрофира и ще трябва да се връщаме назад.

По думите му държавите в ЕС тръгват от различни нива и има държави, в които ВЕИ-тата фигурират много по-добре в микса, разполагат с по-добър финансов ресурс. Трябва да работим за зеления преход, но трябва да го правим устойчиво, внимателно и справедливо, настоя Радев.

Зелената сделка е типичен пример за грешно планиране. Нещата трябва да се рационализират, да се направи възможно най-дългият преход и да се отиде много отвъд простите неща кой и как ще си плати сметките, каза от своя страна банкерът Левон Хампарцумян.

Бъдете смели и категорични, защото общественото мнение в Европа ще се обърне и ще трябва да имаме един по-рационален план, настоя Хампарцумян.

Служебният премиер Стефан Янев се съгласи с Хампарцумян и заяви, че разликата в политическото представителство на държавите-членки на ЕС и технократите в Брюксел е въпрос, който се решава на общоевропейско ниво. Служебният кабинет показа, че се работи, открито, прозрачно и при спазване на закона, увери Янев и добави, че промени се правят само в рамките на закона. Кой може да работи и кой не може да работи - зависи от наредбата в закона, уточни Янев.