В Министерство на регионалното развитие и благоустройството са убедени, че е по-добре пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят.

В позицията от министерството оспорват претенциите и основанията за протести и то пред сградите на МРРБ и Министерски съвет. От там посочват, че задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътно-строителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори.

С никого от протестиращите Министерският съвет, и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството, няма трудово-правни отношения, заявяват от администрацията на Виолета Комитова и посочват като пример думите на председателя на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков, че заплатите се изплащат и няма съкратени работници.

"Това навежда на мисълта, че протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст", посочват от МРРБ и отпращат претенциите на бранша към следващото Народно събрание, което може легитимна да реши проблемите.

Прокуратурата разследва 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища

Прокуратурата разследва 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища

20 сигнала са постъпили само от служебните министри и ведомствата им

Договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 година с Агенция "Пътна инфраструктура", която е била ръководена от служители, назначени от предишното управление - това на ГЕРБ. Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ.

Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание, каквото в момента няма.

От МРРБ заявяват отново, че за зимното поддържане 46-ият парламент е осигурил 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш, но не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми.

"В момента никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение", уверени са от МРРБ.

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Собствениците на фирми отново с покана за понеделник

По-късно с изявление до медиите от двете камари - Камара на строителите в България и ББК "Пътища" - декларираха единство. "Строителният бранш е обединен в отстояването на интересите си и се противопоставя на всякакви опити в публичното пространство да бъде внушено, че е разединен." Двете организации остават на позицията си за оставка на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова.

На среща днес браншовите организации са дискутирали проблемите, които изброяват: липсата на възлагане от страна на АПИ на зимна поддържка на републиканската пътна мрежа, неразплатените дейности по договорите за технически ремонт и поддръжка и драстичното повишаване на цените на строителните материали.

Според Лазар Лазаров, изпълнителен директор на ББК "Пътища" зимното поддържане няма никакъв проблем - нужно е само възлагане от АПИ и не фирмите - държавата не иска да се чисти".

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Строители без заплати няма

Припомняме, пътищарите проведоха три протеста като и вторият голям протест, организиран от пътните строители бе през септември. В началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившият финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като несъстоятелен. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

От Браншовата камара се срещнаха както с премиера Стефан Янев, така и с президента Румен Радев, но и двете срещи завършиха с резултат, че се търсят решения.