Протестът пред МРРБ и Министерски съвет е показна акция, проведена със задна мисъл. Това казаха в отговор на протеста на пътните строители, проведен сутринта, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Имало ли е протести на тези фирми по същото време миналите години. Защото те са били в същото положение - извършили са били работа, а са си чакали парите в края на годината. В момента отношението им към държавата, оказва се, рязко се е променило", заяви заместник-министър Иван Шишков.

Пътищарите не влязоха на среща нито в МС, нито в МРРБ
Обновена

Пътищарите не влязоха на среща нито в МС, нито в МРРБ

Комитова не дочака в кабинета си собствениците на пътностроителни фирми

"Не разбрах за какво протестираха тези хора днес. Мислих, че е дошъл 9 септември, беше много весело и тържествено, свиреше някаква музика. Не смятам, че всички тези хора са работници. По наши данни и такива на социалното министерство няма съкратени работници и хора, останали без заплати", каза на свой ред и министър Комитова.

Над 21 000 строителни фирми работят на свободния пазар у нас, а 21 такива са фактически на държавна издръжка, посочи тя. Тези компании получавали огромни средства предварително без обществена поръчка.

Именно парите, давани напред - това е основният аргумент на МРРБ по казуса. Така например държавата е дала 1 милиард и 53 милиона за обекти, по които не се работи, сочат данните на ведомството. Активни строително-ремонтни дейности се извършвали на обекти на стойност едва 363 милиона лева

Фактурираните суми от фирмите за текущ ремонт и поддържане възлизат на 222,5 млн. лв., а претендираните, но нефактурирани разходи са близо 710,5 млн. лв. 940 млн. лв. се дължат на строителните фирми и тези пари ще бъдат платени.

Именно затова от МРРБ са категорични - ще разговарят само и единствено със собствениците на фирмите. "Известни са ни кои са фирмите, но не са известни собствениците им. Обществена тайна е кой стои зад тях", каза Комитова.

Пътищарите си говорят добре с държавата, но все пак излизат на протест

Пътищарите си говорят добре с държавата, но все пак излизат на протест

Парите за зимата има, но фирмите искат ангажимент за редовно изплащане

На практика в тези фирми има пари. Логично е да няма проблем и заплатите да се получават, коментира заместник-министърът. МРРБ иска да сложи край на тази строителна илюзия, която е облечена в строителна пирамида, и всичко да се случва по законен ред, заяви още арх. Шишков.

Припомняме, пътищарите проведоха два протеста като и вторият голям протест, организиран от пътните строители бе през септември. На началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившия финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като несъстоятелен. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

От Браншовата камара се срещнаха както с премиера Стефан Янев, така и с президента Румен Радев, но и двете срещи завършиха с резултат, че се търсят решения.