Служебният министър Виолета Комитова не проумява причината и основанието да й искат оставката от Браншова камара "Пътища". Иначе тя с удоволствие би се оттеглила от МРРБ и би си починала след такава напрегната работа. Кои проблеми обаче ще се разрешат с моята оставка, пита тя в студиото на Нова телевизия.

Виолета Комитова е убедена, че зад протестите стоят "други мотиви и причини" и то най-вече политически. Аз не действам като политик, отсече тя и отказа да бъде причислявана във всякакви политически разговори и сметки.

Виолета Комитова зададе и следния въпрос: Ако се твърди, че служебното правителство е спряло всякакво строителство, за какво се протестира, за какви пари при спряно строителство? Или едното, или другото е вярно, отсече Комитова.

И до този момент обаче не е ясно кои точно фирми и за какво протестират. Комитова настоя, че реални основания да се протестира няма, тъй като казусите са юридически - отпускани са средства като аванси на фирми за строителство, което не е извършено.

Пътищарите не влязоха на среща нито в МС, нито в МРРБ
Обновена

Пътищарите не влязоха на среща нито в МС, нито в МРРБ

Комитова не дочака в кабинета си собствениците на пътностроителни фирми

"Кои са тези хора - кои фирми протестират? Да се представят. Няма данни да има съкратени работници", посочи министърът. От другата седмица и Главна инспекция по труда ще започне проверка на твърденията на работници, които бяха пред Министерството на протест в петък. Няма обаче и основание те да нямат заплати, тъй като протестиращите вчера фирми всъщност са получили аванси за извършена дейност дори повече, отколкото претендират с милиони.

Във вторник протестира фирма, която не е получавала аванси, в петък - такива, които са получавали аванси, по-конкретно 1 млрд. 300 хиляди лв., посочи Комитова. Според нея в петък са протестирали хора от фирми, които не работят в пазарни условия.

Тя е категорична, че няма да разговаря с посредници, нито с управители на фирми, а само със собствениците. "Четири месеца разговарях с работници, с посредници, с браншова камара и синдикати - резултат няма, обясни Комитова. Според нея и не може да има резултат, защото дори и да им бъдат изплатени претендирани суми, МРРБ няма никаква гаранция, че "собственикът на фирмата няма да вземе парите и да отиде в Дубай, без да плати заплатите на работниците".

В желанието си за диалог, Виолета Комитова кани отново в понеделник пътностроителните фирми - но отново подчерта - поканени са собствениците. Именно за тогава - понеделник сутрин - е обявен и следващия протест на ББК "Пътища".

Пътищарите си говорят добре с държавата, но все пак излизат на протест

Пътищарите си говорят добре с държавата, но все пак излизат на протест

Парите за зимата има, но фирмите искат ангажимент за редовно изплащане

Има средства за зимното почистване на пътищата - отделени за 100 млн. лв. за това и протестите нямат никаква връзка с предстоящата обстановка, увери още Комитова.

Първите протести на пътните фирми тръгнаха от "Автомагистрали - Черно море", заради неизплатените пари от държавните АПИ и "Автомагистрали". Първото служебно правителство вече предостави на прокуратурата редица договори, сключени в нарушение на закона за обществените поръчки. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда.