Общините в цялата страна ще получат всички дължими от страна на държавата плащания. Това е резултатът като уверение от срещата между служебното правителство "Янев" и Националното сдружение на общините в България.

"Не очакваме проблеми, всички задължения от страна на държавата към общините ще бъдат изплатени. В актуализацията на бюджета бяха осигурени и допълнителни 100 милиона лева", отчете финансовият министър Валери Белчев.

И общини, и държава успокояват - зимата няма да ни изненада, като пари за зимно чистене на общинските пътища ще има.

Комитова: Работната група "Пътища" започна подготовката за зимния сезон

Комитова: Работната група "Пътища" започна подготовката за зимния сезон

АПИ трябва да изплати около 1.3 млрд. лв. на фирми, които вече са си свършили работата

"Зимното поддържане на пътищата е много важен въпрос, който вълнува общините, и по който постигнахме съгласие. Още този месец ще започнем да получаваме средства, затова може да сме спокойни, че поне общинските пътища ще бъдат чистени", заяви председателят на обединението на общините и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Общо 47 млн. лева е отделила държавата за общинските бюджети що се касае до зимното почистване. 25% от тези пари ще бъдат получени до края на месеца, а останалата част - през януари.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Комитова прехвърли топката към предишното управление на ГЕРБ

Друга много важна тема, която е била обсъдена на срещата - финансовата децентрализация на общините, изтъкна от своя страна премиерът Стефан Янев. "Търсим варианти за най-доброто реализиране на децентрализацията и в този процес отчитаме и мнението на общините, и това на ресорните министерства. Ще оформим най-добрият вариант, който да предложим за приемане в следващото Народно събрание", заяви министър-председателят.

Много важен акцент е и започналата работа по държавния бюджет за догодина, като предстоят да бъдат проведени множество работни срещи с представители на местната власт. Няма опасност малките общини да останат "на тъмно" заради високите цени на тока, както заяви по-рано днес кметът на Пазарджик. Пари за улично осветление до края на годината има, а за догодина те трябва да бъдат тепърва уговаряни.

Радев настоя и пред строителите парите за пътища да са на светло и по закон

Радев настоя и пред строителите парите за пътища да са на светло и по закон

Практиката на предишното управление трябва да бъде прекратена

Припомняме, служебният министър Виолета Комитова увери, че ще бъдат осигурени пари за зимното почистване на пътната мрежа, но ремонтите ще са чак през пролетта.

Въпреки проведения диалог със служебния кабинет "Янев" от браншовата камара "Пътища" излязоха на протест.

Основният проблем за пътните строители са неизплатени средства от страна на държавата към фирмите. Според юристите от работната група поради надвишаване на прогнозните стойности в договорите, те са изчерпани и финансовите отношения между фирмите и Пътната агенция трябва да бъдат уредени по друг начин. Юристите, които защитават бранша, уверяват, че договорите са действащи.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.