9 млн. лв. до края на седмицата ще получи "Автомагистрали - Черно море" АД. Средствата ще бъдат преведени към фирмата от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура".

Забавените разплащания са за изпълнени дейности по ремонта на автомагистрала "Тракия" в участъка Чирпан - Стара Загора. За дължимите плащания за ремонта на магистралата ще бъде направено споразумение между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД с последващи тристранни споразумения между двете държавни структури и всяка от двете фирми с конкретни ангажименти и срокове.

Днес служители от фирмата протестираха за трети път пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Неуспешен щурм на пътни строители в МРРБ, дават им парите до 5 дни

Неуспешен щурм на пътни строители в МРРБ, дават им парите до 5 дни

Протестиращите обаче не бяха удовлетворени от пожелателното

Техни представители проведоха и среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министър Валентин Граматиков, и. д. председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Ивайло Денчев, изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Иван Станчев и председателя на Съвета на директорите на държавното дружество Десислава Христова.

Зам.-министър Граматиков е обяснил, че се търси начин плащането да се случва, но в министерството се натъкват на документи, които го ограничават, въпреки че парите са осигурени. Министър Комитова отново заяви, че се натъкват на "каша" с документацията. "Имаме много такива договори, които са необезпечени финансово. Предишното правителство е възложило много работа за над 1 милиард лв., въпреки че е имало 382 млн. лв. за 2021 г., които са изхарчени до 30 април.

Представителите на протестиращите са били запознати детайлно и с предложенията на работната група, ръководена от заместник-министъра на правосъдието Иван Демерджиев.

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Осигурени са над 100 милиона лева

Първите протести на пътните фирми тръгнаха от "Автомагистрали - Черно море", заради неизплатените пари от държавните АПИ и "Автомагистрали". Първото служебно правителство вече предостави на прокуратурата редица договори, сключени в нарушение на закона за обществените поръчки. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда.

В последните няколко седмици бяха организирани и други два големи протести на пътни строители от различни фирми.