Около 300 работници на "Автомагистрали - Черно море" протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, блокирайки централната улица "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата за около 3 часа. Причината - неизплатени близо 37 милиона лева от страна на държавата към частната фирма.

Изпълнили сме нашите договорни задължения по ремонта на отсечката на АМ "Тракия", а не искаме пари напред, като основен аргумент изтъкнаха протестиращите.

"В рамките на максимум на 5 работни дни ще осигурим заплатите ви", увери протестиращите слезлият при тях заместник регионален министър Валентин Граматиков.

Това обаче, каза още той, е краткосрочното решение. А целта - поне хората да вземат полагащите им се пари. Но увери, че държавата прави всичко възможно, за да изплати дължимите пари на конкретната фирма. Но и не само на нея.

"Няма да обвинявам когото и да било. Само ще ви кажа, че такова ни е наследството, търсим решения", отговори на въпрос на News.bg зам.-министър Граматиков. И добави - не само към АМ "Черно море" има неизплатени задължения, оставени в наследство. "Не са 36 милиона. Става дума за няколко пъти по 36 милиона."

Протестиращите обаче не бяха удовлетворени от пожелателното намерение от страна на министерството заплатите им да бъдат изплатени в рамките на 5 дни.

"Не сме удовлетворени, докато няма превод по съответните сметки. Слушаме подобни обещания от 4 месеца. Вече не вярваме - парен каша духа", каза Тодор Капитанов, синдикалният представител на протестиращите от КНСБ. И добави - работниците не са получавали нито лев от над 2 месеца.

Припомняме, служители от "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в София през юли заради неизплатени суми за АМ "Тракия".

Работници с ултиматум да се изплатят парите на работодателя им „Автомагистрали Черно море“

Работници с ултиматум да се изплатят парите на работодателя им „Автомагистрали Черно море“

Пътни строители излизат на протест с искане държавата да им плати 36 млн. лева

През септември те отново бяха на пътя, защото от държавата не са се издължили към тях.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

На 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.