Четвърти национален протест се провежда в София днес. Той е организиран от Българска браншова камара "Пътища" с искането за оставката на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Пътните строители настояват за среща с министър-председателя, за да уредят финансовите отношения с държавата. 

Тежка техника - камиони и самосвали и други пътно-строителни превозни средства - се настаниха в центъра на София, паркирани по бул. "Цар Освободител" в ранните часове на деня. Протестът се провежда под прозорците на Министерски съвет, а строителите блокираха и бул. "Дондуков". Около 300-400 работници и няколко десетки единици строителна техника  предизвикаха сериозни задръствания в централната част на града в час пик. "Не сме взимали заплати от месеци", оплакваха се протестиращите.

"Повече няма какво да се срещаме с Комитова. Искаме единствено оставката й", категоричен бе председателят на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков. Те внесоха в администрацията на премиера открито писмо със своите искания и чакат разрешаването на казуса.

В петък пътищарите протестираха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а в края се преместиха и пред Министерски съвет. Така и среща не се състоя нито в МРРБ, нито в МС.

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Строители без заплати няма

Протестиращите се заканиха такъв протест да се провежда всеки ден, включително и с тежка техника в центъра на София.

Снимка 549755

Източник: news.bg

Министър Виолета Комитова настоява да се срещне със собствениците на фирми, тъй като казусът за неизплатените средства е юридически. На срещите и на протестите се появявали само управители и представители на фирмите, с което споровете не се разрешават. 

"Това искане на Комитова показва, че не знае как работи икономиката на България. Защото в повечето случаи собствениците нямат общо с дейността на фирмите. При пътностроителните фирми има дружества с по над 300 акционера. Има фирми, листвани на борсата, където собствеността реално се променя всеки ден. Собствениците упълномощават лица, които се вписват в търговския регистър и те са тези, които могат да водят разговори от името на фирмите", контрира исканията на министъра Чайков.

Снимка 549760

Източник: news.bg

Припомняме, пътищарите проведоха три протеста като и вторият голям протест, организиран от пътните строители бе през септември. В началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившият финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като несъстоятелен. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

От Браншовата камара се срещнаха както с премиера Стефан Янев, така и с президента Румен Радев, но и двете срещи завършиха с резултат, че се търсят решения.

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Собствениците на фирми отново с покана за понеделник