Международната неправителствена организация "Репортери без граници" е ужасена от политическия натиск, който доведе до отстраняването на Силвия Великова от Българското национално радио и след това до спирането на излъчването на радиото за повече от пет часа.

"Репортери без граници" разказват накратко за международната публика разигралите се събития, включително почти единодушната подкрепа към Великова от страна на колегите ѝ в БНР.

БСП иска анкетна комисия по казуса с БНР

БСП иска анкетна комисия по казуса с БНР

Решението на ГЕРБ щяло да покаже дали Борисов иска да замаже случая

"Този опит да се запуши устата на журналист, за да се защити единственият кандидат на управляващата партия за главен прокурор, илюстрира липсата на независимост в българските обществени медии и контрола, който някои политици упражняват над редакционната им политика", коментира Полин Аде-Мевел, директор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите.

Припомня се и намесата на премиера Бойко Борисов, след която Силвия Великова беше възстановена.

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Обвиниха техническо лице за спирането за 5 часа на БНР

Това стана ясно след приключилата проверка

Допълва се, че ситуацията е толкова сериозна, че президентът Румен Радев тази седмица заяви, че свободата на словото е в криза в България. "Спирането на излъчването на националното радио отново показа необходимостта да се установи кой управлява обществените медии и как", каза той, допълвайки: "Очевидно е, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика."

От "Репортери без граници" изтъкват, че съдебният тормоз над независимите медии се е засилил драстично през последните месеци в България, която е на 111-о място от 180 държави в Световния индекс за свободата на медиите за 2018 г. на международната неправителствена организация.

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

ДАНС, СЕМ и КРС проверяват БНР, Борисов не иска "безобразия"

БНР е стратегически обект за националната сигурност