В сутрешния блок на бТВ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира ресора, който се очаква да получи Мария Габриел, предложена за еврокомисар от българското правителство в новия състав на Европейската комисия (ЕК).

България получава ресор "Образование и култура" в ЕК?

България получава ресор "Образование и култура" в ЕК?

Според информацията в новия състав на Комисията ще има двама изпълнителни заместник-председатели

"Много уважавам г - жа Йотова и нейния опит, но не съм съгласен, че ресор "Образование и култура" не е достатъчно важен", каза той по повод думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че образованието и културата са изключително важни, но не са предмет на общностни политики. Вицепрезидентът подчертава също така, че големите и важни ресори отново са в западните страни. Емил Радев смята, че например програма "Еразъм" е доказала колко важен е сектор "Образование и култура".

Попитан как ще коментира ситуацията с изключените микрофони на журналисти в Министерския съвет по време на посещението на новата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен, Радев подчерта, че срещата е била предварителна и не е имало достатъчно информация за пред медиите.

"Обсъждаме внимателно позицията си за Шенген, защото Гърция е пренаселена с мигранти, които търсят път към Западна Европа и скандинавските страни през България и това заплашва националната ни сигурност.", коментира Емил Радев по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че не е сигурно дали още искаме да влезем в Шенгенското пространство.

"Ние държим на Шенген, но в момента всички затягат граничния контрол".

На въпрос на водещия Хекимян за положението на българите в Обединеното кралство заради все по - неясния Брекзит, Емил Радев сподели, че българското правителство прави всичко необходимо за запазване и гарантиране правата на всички европейски граждани във Великобритания.

Преговорите за Брекзит са в състояние на парализа, предупредил Барние ЕС

Преговорите за Брекзит са в състояние на парализа, предупредил Барние ЕС

Британското правителство напълно отхвърля тази оценка

Той изрази и задоволство от факта, че Кристалина Георгиева е единствения кандидат за ръководител на МВФ и е сигурен в нейните качества да го ръководи.