България получава ресор "Образование и култура" в новата Европейска комисия, съобщава Нова телевизия, като се позовава на източници в Брюксел.

Според информацията в новия състав на Комисията ще има двама изпълнителни заместник-председатели. Франс Тимерманс ще бъде със специален сектор "Климат", а Маргрете Вестагер с "Дигиталиазация". Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран бившият говорител на Комисията Маргаритис Схинас от Гърция.

Лайен: Представям новия състав на ЕК във вторник

Лайен: Представям новия състав на ЕК във вторник

Малко след потвърждението на италиански представители, че бившият премиер Паоло Джентилони е номинацията на Италия за еврокомисар

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор "Транспорт". Земеделието отива при поляците, а трите топ ресора - "Конкуренция", "Икономика" и "Търговия" съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на Комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за "Обнови", които са бившите либерали, пояснява телевизията. 

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европейския парламент минат успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Борисов положил много усилия за избирането на Урсула фон дер Лайен

Борисов положил много усилия за избирането на Урсула фон дер Лайен

Той изтъкна, че Германия е наш стратегически партньор

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник.

Страната ни издигна кандидатурата на Мария Габриел, която в момента е еврокомисар по цифровата икономика и общество.