Русе ще бъде единственият град в страната, освен столицата, в който четири станции ще измерват качеството на атмосферния въздух.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който беше изслушан от ресорната парламентарна комисия, цитиран от БНР.

Въпреки че министерството е изпълнило задълженията си, стриктният контрол върху промишлените обекти в града ще продължава, подчерта Димитров.

"МОСВ - четири станции, имате ги, съдействието на РИОСВ - имате го. Установен нарушител ще бъде санкциониран безкомпромисно. Какво повече искате да ви го гарантирам. Ако искате допълнителни уреди, нека Русе да ги закупи, да ги сложи, защото в момента Русе си мият ръцете с нас. Не е достатъчно да обичате града, дайте нещо от себе си в бюджета, купете една станция, преоборудвайте", изтъкна още екоминистърът.

Поставят под денонощен контрол предприятие в Русе заради мръсен въздух
Обновена

Поставят под денонощен контрол предприятие в Русе заради мръсен въздух

Кметът е категоричен, че замърсяването ще спре

Димитров призова регионалната здравна инспекция да изпълнява своите отговорности и поясни, че това е институцията, от която зависи изготвянето на оценка за здравния риск за живущите в района. Контролните функции трябва да се осъществяват от директора на регионалната екоинспекция и местната власт.

"И да накажем действително виновния. И аз имам своите подозрения, че измерителните уреди в някои заводи не са на точното място, а на друго, че през нощта се отварят люкове и нарочно се изпуска, но всички работници си мълчат, за да си запазят работните места, а всички наоколо не виждат какво се случва, но това са само подозрения и не мога да кажа ти, ти и затуй нямаме право", каза екоминистърът Емил Димитров.

Активно участие по време на изслушването взеха депутатите от парламентарната група на БСП. Крум Зарков призова проблемът да бъде разпознат като национален казус, по който всички депутати и парламентарни групи да вземат отношение.

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Екоактивисти са изпратили жалба до европейската институция

"Русенци се борят със замърсяването на въздуха вече 30 години. Те нямат нужда да им се обясняват проблемите, знаят ги наизуст. Необходим е нов подход за справянето с проблема с въздуха в града", подчерта Зарков. 

По думите на бивш шеф на екоинспекцията в Русе Дауд Ибрям, Русе е станал заложник на корпоративни интереси.

"Проблем, който беше създаден от МОСВ и сега 8-10 години по-късно МОСВ е институцията, която трябва да реши този проблем и Русе да няма проблеми с чистотата на въздуха. Едно от основните предприятия, сочено за потенциален замърсител на въздуха, създава проблемите. Въпросът е да се спазват всички условия в подписаното комплексно разрешително. Това, което подозираме, и това, което институциите твърдят, че няма замърсяване, на практика има. Има отделяне на неорганизирани емисии в околната среда. И понеже процесът е цикличен, това става като бумеранг", заяви Дауд Ибрям.