В язовир "Камчия" в момента има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, ако се харчи при сегашните темпове. През зимата разходът е по-малък, което означава за около 10-12 месеца.

Това заяви пред БНТ екоминистърът Емил Димитров. По думите му до десетия месец трябва да се намери решение.

"Проблем с водата за Варна няма - тя ще си вземе от Девня, но за Бургас има, ако я източим за Варна", поясни Димитров и подчерта че се работи по няколко варианта за решаване на проблемите.

В национален план за питейно битови нужди в момента имаме 67,4 % вода - никога не се е случвало септември да имаме толкова много вода, каза още той. За напояване има 35,4%, но някои от язовирите са празни, защото трета или четвърта година не вали. За енергетика имаме 70%, заяви Димитров.

Ревизоро: Политическа обстановка е като язовирите - бързопроменяща се

Ревизоро: Политическа обстановка е като язовирите - бързопроменяща се

Екоминистърът е притеснен за язовирите в Източна България

"Всички искат пари и искат през медиите да ги получат, дават пресконференции и за всички проблеми изведнъж е виновен министърът на околната среда и водите", изрази възмущението си екоминистърът по повод обвиненията на кмета на Русе, че не помага за решаване на проблема с мръсния въздух в града и е отказал помощ за изграждане на пречиствателна станция. И заяви, че имат ограничени средства, не могат да дадат на всеки кмет колкото иска.

"Не може през медиите всеки да изнудва и да иска. Гражданите на Русе си имат кмет. Кметът на Русе си има достатъчно голям бюджет - ми да отдели, да купи и да сложи. Аз във войни между кмет и бизнес, харесване, предизборна кампания не искам да заставам", категоричен Димитров.

Много са проблемите - пестициди, замърсяващите комини, състоянието на язовирите, парковете, плажовете и ако може веднага да се решат, а 40 години кой е чакал, зададе въпрос екоминистърът.

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Ревизоро: Докато съм министър, вода ще има, след мен ще е трудно

Водни режими грозят много места у нас, ако няма дъжд и сняг

И подчерта, че проблемът с пестицидите е от 40 години - през това време не е изнесен един тон, а са закопавани в земята и тровят природата. За последните 2 години са изнесени веднъж 3 700 т и сега около 1 100 т. Димитров поясни, че те са описани, но непрекъснато намират места, където са закопани тайно и не са казали за тях от страх. Не са съхранявани както е редно, а за заровени в земята.

"Имаме спешни 100 тона в хранилища, които прокуратурата ни разпореди по най-бързия начин да бъдат изнесени, за да не застрашават живота и здравето на хората. Но това е организация - камиони, бидони, хора, с дрехи, технологично време", заяви министър Димитров и отново подчерта, че решението за закопаване е от 1982 г. и не е ясно къде са.

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Докато аз съм министър вода ще има, увери Емил Димитров

Ще бъдат изнесени около 1100 т в чужбина от най-опасните, защото има и такива, които се съхраняват при добри условия.

"Проблемът не е с тези 1000, които ще изчистим, а с тези 5000, които ще останат приблизително, и всички стоящи зад тях - кметове, областни управители", каза Емил Димитров.

Ревизоро проверява язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево"

Ревизоро проверява язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево"

В изпълнение на заръката на премиера