"Политическата обстановка е като язовирите - динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко".

Това заяви екоминистърът Емил Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обясни, че се е заел с текущите задачи - да направи баланса на язовирите за следващата година.

Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

Ревизоро проверява язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево"

Ревизоро проверява язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево"

В изпълнение на заръката на премиера

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и допълни, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа - на майката на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

"Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен", обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Десетки язовири се оказаха полупресушени, пишат от "Възраждане"

Десетки язовири се оказаха полупресушени, пишат от "Възраждане"

През март 2021 г. язовир "Камчия" няма да бъде използваем

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен - няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Докато аз съм министър вода ще има, увери Емил Димитров

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Той поясни още, че проблем може да има с водата на Бургас, където има за още 7-8 месеца, а трябват за 15.

В Добрич с ръководството на НФСБ Ревизоро е обсъдил сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" - основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места.

Необходимо било спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво" край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г..

Това са спешни мерки, които ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина, поясняват от НФСБ.