Оставам без кадри. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда Емил Димитров във връзка с вчерашния арест на директора на Басейнова дирекция- Пловдов.

По думите му сондажите са установени през 2003 г., а директорката на звеното Цветелина Кънева е на този пост от две години.

Явно гледаме много филми за Рамбо, подчерта екоминистърът.

Икономическа полиция не е заловила този, който не е закрил сондажите, не е заловила и този, които направи незаконното сметище и издавал фактура да загробва материали. Страда, този който е на Басейнова дирекция, каза още министърът.

Според него хората не желаят да работят за държава, в която каквото и да направят ги арестуват.

Димитров заяви, че всеки момент трябва да се очаква шефът на РИОСВ - Пловдив, който от две седмици там е директор, да е отговорен, че години наред са депонирани отпадъци.

Още днес този човек го отзоваваме да си идва в София, няма нужда нещо да е траело 20 години и накрая да отиде някой, да състави актовете, да предприеме действия и той да се окаже виновен за това. Прибирам си го директора в София, връщам си го на местото, на който е бил това, подчерта екоминистърът.

На въпрос кой ще назначи на негово място министърът каза: Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал, запита екоминистърът. 

Той осъди ареста на Цветелина Кънева, който според него трябва да стресира системата.

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив
Обновена

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив

Прокуратурата претърсва сградата и иззема документи

Димитров отбеляза, че сега никой не иска да поеме временно функциите на директор в Басейнова диркеция - Пловдив, тъй като хората се страхуват, че за нещо ще ги арестуват.

Той се оплака, че сега има две дирекции, които не работят - в Пловдив РИОСВ и Басейнова дирекция и РИОСВ - Враца, където според Димитров има човек, който създава паника

Във връзка със замърсяването на река Марица, екоминистърът поясни, че е било установено откъде е замърсяването, но тези хора, които го установили сега са в ареста.

По думите му ефектът от всички действия на прокуратурата е, че всички предприятия ще се замислят и ще регистрират сондажите си.

Втори ден продължава проверката на Басейнова дирекция - Благоевград

Втори ден продължава проверката на Басейнова дирекция - Благоевград

Разпитват се служители и се проверяват документи

По отношение на отпадъците Емил Димитров заяви, че към момента проблем с регионалните депа не трябва да има.

Ние проблема с отпадъците в голямата си степен ще го решим, увери Ревизоро.

Той обясни, че законово можем да изгаряме 50% наши отпадъци и 50% внос. По думите му обаче заводът във Враца гори 60-65% наши отпадъци, а Златна Панега са дори около 70%.

Някои от депата не генерират отпадъци и предпочитат да го заровят, защото им излиза много по-евтино, поясни още екоминистърът.

16 пъти превишена нормата за замърсяване в река Марица

16 пъти превишена нормата за замърсяване в река Марица

Няма опасност от замърсяване на питейната вода в Пловдив

За язовир "Студена" Димитров заяви, че се пълни по 1000 л на час и ако така продължава, няма да има проблем и със срока за изграждането на водопровода от София до Перник.

Той разясни, че тръбите за него ги докарват малко отдалеч, но се надява скоро да пристигнат.

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

На пристанището във Варна остават още 25