От партия АБВ събрат експерти в борбата с корупцията, за да набележат конкретни мерки. Поводът са двата проекта - на ГЕРБ и на БСП, за антикорупционно законодателство.

Ексвътрешният министър Румен Петков подчерта колко тежък и болезнен е проблемът с корупцията у нас. Корупцията е системен проблем на българското общество и според съсловните организации.

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще участва в обсъждането в НС

Според Петков прекалено много хора щели да контролират корупцията у нас. Освен това с 15 000 души повече, отколкото според сегашната нормативна уредба, ще подлежат на проверка.

Тази дискусия не бива да бъде претупвана, категоричен бе той. Според него промените се правят заради предстоящия доклад на ЕК, но не трябва да се прибързва с това законодателство.

Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган

Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган

Пред 200 сънародниците в Ню Йорк, Румен Радев иска да дисциплинира политическата класа

На това мнение беше и патриотът Емил Димитров, който предупреди да не се забърква нова каша. Той припомни, че още през 2000 година е създал гражданско сдружение за борба с корупцията. 17 години по-късно темата отново е на дневен ред.

Димитров е против да има "доносници на повикване" и се обяви срещу анонимните сигнали. Повече банки са обрани с химикалки, отколкото с пистолет, предупреди депутатът, критикувайки възхвалата на електрониката в управлението.

Всеки, който диша в България, може да бъде обвинен в корупция, коментира той законодателните предложения. Сега се предлагат определение за корупция, повтарящи определенията в НК. Едва ли не се създавал втори наказателен кодекс.

Новият антикорупционен орган няма да е нова ДС, уверява зам.-правосъден министър

Новият антикорупционен орган няма да е нова ДС, уверява зам.-правосъден министър

Информацията се съхранява по Закона за СРС-та и може да стигне до прокуратурата

Емил Димитров иска да не се бърза със законодателните предложения. Личното му мнение е, че проектите не са добри и не трябва точно сега да се приема този закон.

Експертът по сигурност и бивш член на БОРКОР генерал Румен Миланов посочи, че слабо звено у нас е, че няма дефинирано понятие за корупция. Определението било важно, за да се определи и противодействието. Каква ще е формата на това противодействие, попита той. Проектът на новото звено на Миланов му прилича на създаването на МВР по корупция. По всеки проблем ли ще правим структури, изказа критика генералът. Проблем, според него е и как ще вървят информационните потоци. Как ще организираме превенцията, попита още Румен Миланов.

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Законът би бил ефективен, ако органът се избираше от президента, а не от парламента

Георги Атанасов от Висшия адвокатски съвет също постави акцент на липсата на дефиниция на понятието "корупция". Той вижда съзнателен отказ на законодателя в това. Трябвало да се дефинират проявите на политическа и административна корупция. Тези два вида били по-разпространени от икономическата корупция.

Георги Атанасов критикува работата на Комисията за отнемане на престъпно имущество - работата й била прехвалена.

БСП не убеди Лозан Панов за нуждата от нов антикорупционен орган

БСП не убеди Лозан Панов за нуждата от нов антикорупционен орган

Има достатъчно органи в рамките на държавата, коментира шефа на ВКС

Над 4 000 са уведомленията, които задължават комисията да започне разследване. За година комисията имала 31 производства, изтъкна Георги Атанасов, според когото сме още в началото на борбата с корупцията.

От КТ "Подкрепа" виждат ефективна борба с корупцията с електронни механизми. Тази електронна система трябвало да е със свободен софтуер. Затова радикално трябвало да се преосмисли електронното управление у нас.