"Казах на заседанието на МС, че Нешка Робева трябва да получи отличие за заслуги към спорта, а не за принос към българската култура. Това, с което тя ще остане в историята е направеното от нея за успехите на художествената ни гимнастика, които ни прославиха по света. Друго мнение по този въпрос няма."

Tака вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира в профила си във "Фейсбук" номинацията за орден „Стара планина“ на Нешка Робева, която раздели министрите. В крайна сметка треньорката на нашите златни момичета в художествената гимнастика

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"
Обновена

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"

Не искала да причинява главоболие на Плевнелиев, с когото имали взаимна антипатия

Бъчварова бе именно от изказалите се против номинацията. Тя коментира в съобщението си и критиките, които си спечели с това свое решение.

„Някоя си социоложка“ си позволила да изрази мнение по предложение за най-високата държавна награда. Не мога да си отговоря защо е позорно социолог да има мнение и оценка, но е в реда на нещата спортист да хули и обижда социолог и министри., пише тя.

Българската култура е най-ценното достижение на нацията ни, подчертава вицепремиерът. "Трябва да я пазим както от политиката, така и от всеки, който иска да си я закачи като орден на ревера. Да обявиш виден спортист за национална фигура на българската култура е като да обявиш Теди Москов, Васко Василев, Соня Йончева, Мариус Куркински за най-заслужилите спортисти на страната ни. Ако те го поискат, ще реагирам по същия начин", защитава позицията си тя.

Бойко може и да прилича на Тодор Живков, но онзи беше хитрец, смята Нешка Робева

Бойко може и да прилича на Тодор Живков, но онзи беше хитрец, смята Нешка Робева

Правителството връчва орден "Стара планина" за да награди или да унижи, убедена Нешка

Бъчварова не знае и кой и защо е предложил името на Робева именно за постижения в културата, тъй като нито един от хората от Инициативния комитет "не се е обозначил".

Според нея, ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, то "аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна".

Бъчварова припомня още, че най-високото държавно отличие се присъжда с Указ на Президента. Преди неговото подписване може да се откаже само предложението. Тя не намира нито достойство, нито духовност в жеста да откажеш орден, който не ти е даден.