Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента. Най-важното е, че изпълняваме правителствената програма. Това заяви пред bTV социалният зам.-министър Росица Димитрова, която бе на командировка в Ню Йорк за значителна сума.

Припомняме, след журналистическо разследване на вестник "Сега" за стойността на командировка на зам.-министър и експерт от социалното министерство, от ведомството изпратиха обяснение до медиите.
"Разходите за командировката на заместник-министър Димитрова, са за сметка на Министерството на труда и социалната политика и са на обща стойност 8980 лв. В тази сума освен цената на билета, влизат дневни за 6 дни, разходи за вътрешен транспорт и застраховка", гласеше мейл от МТСП.

Мнението на зам.-министър Росица Димитрова беше, че не е била на луксозна командировка в Ню Йорк. "Имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Думите ѝ са по повод на информацията, че докато у нас майки на деца с увреждания протестират, нейното ведомство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка.

"Участието на българска делегация, която имах възможността да ръководя, и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, дадоха възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията", добави тя.

Обява за тази конференцията е дошла в Министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи, призна Димитрова.

Зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв.

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Дете със здравословен проблем се чувства най-спокойно при чистачките в училище

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания...", каза Димитрова.

Докато тя бе на форума в САЩ в България майките на деца с увреждания продължаваха да стоят в палатката пред парламента с настояване държавата да поеме адекватна грижа за своите граждани.
Недоволството на хората със специфични възможности от шансовете за живот и развитие, които се предоставят в страната ни дадоха мотив за приетата оставка и последвало връщане на поста на социалния министър Бисер Петков.

В коментар на факта, че майките на деца с увреждания протестират (първо в София, след това и в други големи градове - б.р.), тя отговори: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания.".

Запитана какъв е резултатът от събитието, на което тя участва, Росица Димитрова посочи, че двамата представители на министерството са участвали в съпътстващо събитие, на което е представен опитът и напредъка на България по деинституционализацията на деца в България, особено с акцента за закриване на всички институции за деца с увреждания.

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

"Имаше и друго съпътстващо събитие за приобщаващо образование и обучението на хората с увреждани през целия им живот. Разбира се, че съм говорила на конференцията", допълни Росица Димитрова.

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила. Важното е, че сме имали участие в този най-голям форум.

Това, което като реформа в момента сме стартирали, е наистина ефективно и ефикасно - да насочваме държавния ресурс към по-конкретни и видими резултати за хората, които подкрепяме", каза още тя.