Скандалите, които текат покрай разпределението на властта, късат нишката между управляващите и обществото. Хората виждат препирни за постове, властови ресурси, кой ще говори навън, но не виждат въпроси, свързани с очакванията им като граждани.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по актуалните политически теми около ротацията, която по програма трябва да се извърши на 6 март. Коментарът си той направи, след като участва в анализа на въоръжените сили за 2023 г.

Радев уточни, че не може да коментира кой ще бъде външен министър. Решението трябва да бъде взето от управляващата коалицията.

Той добави, че ще действа в рамките на Конституцията относно консултациите за съставяне на правителство, за да предостави максимално добри условия, за да може изпълнителната власт да вземе решенията си за ротацията.

Българите не очакват ротацията да промени управлението

Българите не очакват ротацията да промени управлението

Това показват данни от проучване на "Тренд"

На въпрос дали в крайна сметка ще има Движение "Трети март", Радев запита медиите да са го чули да говори за партия.

"Задайте въпроса на политическите лидери, които говорят за партия "Трети март", какво толкова ги притеснява? Явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото. Затова и гражданите търсят някаква алтернатива", посочи Радев, който напомни, че ако даде доверието си на някоя политическа сила, ще го оповести лично.

След зададен въпрос Румен Радев коментира и казуса около Мартин Божанов - Нотариуса. Всички са наясно, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики изисква да се стигне до края и разкриването на политическите зависимости да стигне докрай. Това е тест и възможност за съдебната система, изпълнителната власт и Народното събрание да решат случая, коментира държавният глава.

Той очаква да види дали временната парламентарна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около групата на Нотариуса ще има волята и желанието да разкрие политическите зависимости и доколко парламентът желае да бъде разкрит казусът.

Радев уточни, че няма информация от служебни министри да са се оплаквали за натиск от страна на групата на Нотариуса.

Радев: Министрите са без значение, решенията се вземат от други хора на друго място
Обновена

Радев: Министрите са без значение, решенията се вземат от други хора на друго място

Президентът връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на кабинет след консултации с политическите сили