Президентът Румен Радев не приема интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета.

Това обяви държавният глава по време на среща със Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония. 

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

Последната среща на комисията буди безпокойствие. Темповете на напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Северна Македония, стана ясно от думите на държавния глава.

Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, защото Съветът на Европейския съюз може да вземе решение за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, подчерта Радев. 

Пламен Павлов: Номерата на Коминтерна са недопустими в 21 век

Пламен Павлов: Номерата на Коминтерна са недопустими в 21 век

Българската история да не се изопачава

"Ако вие можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец вашата комисия ще реши всички спорни въпроси, включително събития, личности, корекция на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи и на позиция на обществените медии, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз", акцентира президентът.

Ако обаче не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстремни мерки за изработване на нова национална позиция, с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство, предупреди държавният глава. 

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов

Експертите им не са могли да цитират източниците, от които черпят историята си

Румен Радев подчерта, че България трябва да продължи да подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония. "Винаги съм настоявал ние да бъдем най-активните застъпници за тази кауза, но при ясни условия", каза президентът.

Според него една такава открита, коректна и конструктивна позиция ще бъде от полза за Европейския съюз, защото няма да бъдат допуснати нерешени междусъседски проблеми да се внасят в "нашето европейско семейство".

"България ще покаже зрялост и отговорност за стабилността на Съюза. Тя ще бъде от полза за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на нейното европейско приобщаване", увери президентът.