Президентът Румен Радев заминава на двудневно посещение в Македония по покана на своя колега Георге Иванов. Визитата е на 16 и 17 февруари, уточниха от администрацията на президента.

По време на визитата си българският президент ще проведе срещи с държавния глава на Република Македония Георге Иванов, с министър-председателя Зоран Заев и с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

Западните Балкани получават над милиард евро, а има възможност и за още

Западните Балкани получават над милиард евро, а има възможност и за още

С надежда към 2025 и увеличение на страните от ЕС гледа Джема Грозданова

Припомняме, визитата е само два дни след като започна прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, ратифициран от Република България и Република Македония.

По време на срещите ще бъде обсъдена и подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. Ще бъдат обсъдени и мерките за засилване на търговско-икономическия, културния и образователния обмен между двете държави, както и съвместните проекти за транспортна и инфраструктурна свързаност.

През първия ден на визитата си Румен Радев ще поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев в православната църква "Свети Спас" в Скопие. На 17 февруари президентът ще участва във форум с участието на ръководствата на стопанските камари на двете държави. В програмата на президента са предвидени и разговори с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония.

В ръководената от държавния глава делегация участват представители на изпълнителната, законодателната и местната власти, на българското православно духовенство, както и на българските стопански камари.

Само с ден по-рано започва визитата на премиера Бойко Борисов в Мюнхен. На 15 и 16 февруари той ще участва в традиционната Конференция по сигурността.

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

Ще има финансиране и от Световната банка и ЕИБ

За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която ежегодно събира над 450 лидери от цял свят, се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. В българската делегация за Мюнхенската конференция по сигурността е и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Фокусът тази година е върху въпроси като ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност, заплахите пред международния ред, контрола върху въоръжението, включително напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.

Премиерът Борисов ще участва в официалната вечеря за откриването на Конференцията на тема "Нови идеи за Европа", както и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО, отбранителния съюз на ЕС.