Стратегическото партньорство между България и САЩ се задълбочава и особено отчетливо това се отразява в сферата на сигурността и отбраната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след работна среща в Ню Йорк, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство. 

"Ние имаме амбицията това сътрудничество да стане пълноценно във всички останали дейности, особено в инвестициите и трансферът на високи технологии", каза държавният глава.

Пътят за разширяване на сътрудничеството е да се води диалог на високо политическо ниво, а бизнесът да усеща подкрепа, смята той и отново призова българската държава и бизнеса да имат готови проекти. "Това означава не просто да разясняваме колко са добри условията за бизнес в България, но да представяме готови проекти с ясни параметри, с точно определени предложения, за да можем да се договаряме на място", каза Радев. 

Радев иска Западните Балкани в ЕС, от трибуната на ООН

Радев иска Западните Балкани в ЕС, от трибуната на ООН

"За съжаление, през последната година международната общност не е постигнала пробив при разрешаването на нито един значим конфликт по света"

По думите му от наша страна трябва да има по-голяма активност в популяризирането в САЩ на възможностите за правене на бизнес у нас.

В срещата участваха представители на американски компании с водещи позиции в световния бизнес в сферите на комуникациите, информационните технологии, застраховането, финансите, енергетиката, отбранителната промишленост. Целта бе чрез диалог да се достигне до по-добри резултати в инвестиционното сътрудничество между България и САЩ и стимулирането на интереса на компании от сектори с висока добавена стойност да инвестират у нас.

Запитан за резултати от участието на сраната ни в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, президентът заяви, че социално-икономическото развитие на България трябва да бъде подкрепено с добра позиция на страната ни в света в политически и обществен план.

"Когато диалогът на високо политическо ниво е конструктивен и отворен, това води до доверие, а то е важно за правене на бизнес, инвестиции, за сътрудничество в областта на образованието, науката технологиите", заяви още Румен Радев.