Силно удовлетворение. Това бе равносметката от равносметката на президента Румен Радев, изказана по време на официалната церемония по посочване на новия служебен кабинет.

"Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носихме отговорност за управлението на Република България. В този период спряхме купения вот, спряхме беззаконието в големите проекти, спряхме много корупционни схеми, противопоставихме се на модела на завладяната държава", отчете Радев, без да спестява критики към ексуправлението на ГЕРБ.

Като други основни постижения на назначения от него първи служебен кабинет президентът изтъкна още и спирането на непрозрачните държавни проекти, финансирани без конкурси и реална конкуренция, рекордно ниските нива на безработица, икономическия ръст от 10% за последното тримесечие, повишаването на пенсиите, реформата в системата на ТЕЛК, спирането на горенето на отпадъци, подсигуряването на присъствено образование в училищата, действията по проекта за национална детска болница и др.

Служебно правителство №2, очаквано без Петков и Василев

Служебно правителство №2, очаквано без Петков и Василев

Смяна има и в министерство на транспорта

Разностранността в идеологически план на служебните министри доказала, че амалгамата между десни и леви хора е работеща, намекна Радев. "Доказахте основната ми идея, че е възможно демократичното единодействие от хора от разни политически хоризонти в името на България. Този успешен пример е капитал за политическото бъдещето на Родината. Това е стъпка напред в надмогването на политическите предупреждения, които спират развитието на страната."

"Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси - парите, медиите и влиянието на хора за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт", предупреди министрите президентът.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

Правителство, работещо в условията на несъществуване на парламент, няма капацитет да взима стратегически решения, критичен бе държавният глава. Все пак обаче следвало да бъдат взети стратегически решения, тъй като не може да се чака, настоя държавният глава с явна критика към невъзможността политическите партии да постигнат консенсус по основни точки от дневния ред на държавата.

Служебният кабинет на прощаване: Бюджетът в светлината на прожекторите
Обновена

Служебният кабинет на прощаване: Бюджетът в светлината на прожекторите

10% ръст на икономиката и и повишаване на ефективността на НАП и митниците

Две са основните проблема, срещу които трябва да се изправи новият кабинет, изтъкна от своя страна новият-стар служебен премиер Стефан Янев - организирането на честни избори и посрещане на очакващата се здравна криза.

"Изборите са фундаментът на демокрацията. Трябва да има ефективно сътрудничество в следващия парламент, за да имаме ефективно Народно събрание. Държавата не може да си позволи да функционира в условията на перманентна политическа криза", заяви министър-председателят.

"За себе си в лично качество мога да заявя, че работя отговорно в интерес на страната си. Защото каузата е една - бъдещето на България", продължи той.

Стефан Янев призова партиите да информират гражданите как се избират министри и кабинет

Стефан Янев призова партиите да информират гражданите как се избират министри и кабинет

Имат право да знаят кой определя постовете в новия кабинет