За последните 4 месеца служебното правителство показа нов модел на работа и осветяване на непрозрачните методи, с които се е работило преди. Това бе лакмусът от отчета на служебния кабинет, представен от министър-председателят Стефан Янев.

"Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото - прозрачност, отчетност и професионализъм", посочи премиерът. А като основно постижение изтъкна: актуализирането на държавния бюджет за 2021 г., както и фискалните рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

"За първи път от години се прави реална актуализация на държавния бюджет, като така българските пенсионери бяха извадени от границата на бедността", подчерта още Янев. Като важни успехи бяха изтъкнати и "национално отговорната" позиция на България по отношение на Северна Македония, актуализирането на Плана за възстановяване и устойчивост (който обаче все още не е внесен в Брюксел - бел.ред.), новите методи за управление на националната сигурност и др. Работело се активно и за подобряване на дейността на държавната администрация.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

От своя страна вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев изтъкна като основно постижение актуализацията на пенсиите, запазване на добавката от 50 лева, увеличаването на социалните пенсии. "Осигурени са нужните средства за изплащане на новоприетата добавка от 120 лева, която ще се дава от 1 октомври до Нова година. От 25 декември започва преизчисляването на пенсиите с новия коефициент за стаж", отчете още Донев. Ще се актуализира и до 413 лева линията на бедност от следващата година, а безработицата била на рекордно ниски нива от 4,82%, продължи Донев.

Доста активна дейност демонстрирало МВР под управлението на служебния кабинет, похвали се силовият министър Бойко Рашков. Полицията успяла да елиминира криминалният вот, посочи той. "Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото, като не позволихме да се купуват и продават гласовете на българските граждани. 6500 места, където имало оперативна информация, че се купуват гласове били проверени, както и 10200 физически лица. 777 сигнала били получени за купуване на гласове в изборния ден, което било двойно увеличение от вота, проведен през април. Образувани са 104 дела за изборни нарушения. Рашков не приемал и обвиненията на ГЕРБ, че структурите на МВР оказвали натиск на техни членове и избиратели по време на изборите на 11 юли. "Издаването на предупредителни протоколи даде резултат и трябва да се гордеем с това."

Освен това имало редица кадрови промени във вътрешното ведомство, като се спрели порочни практики на насилие срещу граждани, отчете още Рашков. "Тези случаи не са само 4, както беше констатирало предишното ръководство, а доста повече."

Активно се действало и по отношение на мигрантския натиск по южната ни граница заради ситуацията в Афганистан. Активните действия довели до това да не се включват армейски части за охрана на граничната бразда, но при нужда - можело да се случи в рамките на 36 часа. "Работим успешно със службите в Турция и Гърция и в бъдеще това сътрудничество ще продължи успешно", добави шефът на вътрешното министерство.

Служебният кабинет, който президентът предстои да назначи утре, ще внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост, по линия на който страната ни чака милиарди евросредства, каза министърът по еврофондовете и вицепремиер Атанас Пеканов. Има проведени разговори с европейските институции, като било проявено разбиране за извънредната политическа ситуация у нас и била дадена зелена светлина планът да бъде внесен не от редовно, а от служебно правителство. В документа били вписани 11 нови проекта и 8 нови реформи, засягащи проблеми като декарбонизацията на енергетиката, облекчаване на бизнеса, реформи в социалната сфера и др. "В момента с тези средства имаме уникален шанс, който не можем да пропуснем", заяви Пеканов.

Безпрецедентен ръст на икономиката през последното тримесечие от 10%, както и повишаване на ефективността на НАП и митниците, довели до 2 милиарда лева допълнителни приходи за държавната хазна. Това бяха акцентите в отчета на финансовия министър Асен Василев. "Фокусът на проверките бе изместен върху фирмите, бенефициенти за големи обществени поръчки, а не върху фризьорските салони", каза той. Безпрецедентен бил и случаят с актуализацията на държавните харчове - дават се милиарди за социално уязвимите групи, като същевременно дефицитът се очаква да намалее.

Реформата в ББР, ВМЗ "Сопот", успехът на срещата "Три морета", както и привличането на нови чуждестранни инвестиции - това изтъкна като основен успех икономическият министър Кирил Петков. "Привлякохме редица нови инвестиции, 6 от тях с много висок потенциал - в Ловеч например ще имаме нов завод за 270 милиона лева. Искам да благодаря на търговските ни представители по света, които успяха да предизвикат 602 писма за конкретни инвестиционни намерения", отчете Петков. Били приети стандарти за стартъпите по всички европейски правила, а освен това били преустановени порочни практики като тези с инхаус поръчките без конкурс и реална конкуренция.

На отчета на правителството обаче не присъства министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, която бе сред най-сериозните критици именно на тези поръчки.

Съществен напредък във всички сфери на дейност на образователното ведомство - предучилищо, средно и висше образование и наука. С това пък се похвали образователният министър Николай Денков. Той отправи поздрав по случай първия учебен ден и призова: "Спазвайте мерките, ваксинирайте се! Защото присъственото обучение зависи не от министъра на образованието, а от това колко са здрави децата и учителите."

Утре ще бъдат обявено ще се кандидатират ли за 47-то Народно събрание Асен Василев и Кирил Петков, отговори на въпрос на News.bg икономическият министър. "Утре ще бъде обявено следващото служебно правителство. Ние ще сме много прозрачни и ще ви уведомим за следващите си стъпки тогава", заяви Петков.